John Hiatt with The Jerry Douglas Band, Leftover Feelings

Na meer dan twintig jaar komt John Hiatt weer uit met een akoestisch album, dit keer samen met goede vriend en meester op de dobro en blue-grass koning: Jerry Douglas. Zijn nieuwe album Leftover Feelings is echter geen blue-grass album of een sentimental journey naar de John Hiatt van de jaren tachtig. Wat wij als luisteraar horen is de warme samenwerking van twee goede vrienden die muzikaal ondersteund worden door hun goede vrienden. Het was de wens van John Hiatt om dit album op te nemen in de beroemde RCA Studio B in zijn woonplaats Nashville, Tennessee. Zo’n ‘heilige grond’ studio waar Elvis zijn platen maakte of The Everly Brothers en nog vele anderen. Een studio die ontworpen is om alles live op te nemen, in real time, groot dus. Een studio waar de musici tijdens het spelen op elkaar reageren in plaats van op de producer achter de glazen ruit. Live spelen en muziek maken gebaseerd op gevoel en niet berekenend.

Toen John zijn wens voorlegde aan zijn manager kreeg hij te horen dat het wel mogelijk was, maar dat de studiotijd zo duur was dat zij met hun budget daar maar vier dagen konden boeken. Voor deze door de wol geverfde muzikanten was en bleek dit geen probleem. Veel nummers zijn soms in één take opgenomen, anderen vergden iets meer tijd, maar alles ging spontaan en relaxed. Dat is ook duidelijk te horen. Het hele album straalt rust en ontspanning uit. John Hiatt, die alle songs schreef, en Jerry Douglas, die de productie deed, weten als geen ander hoe zij hun emoties via hun instrument en stem kunnen laten klinken. De teksten zijn vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen als verlies, liefde en familie drama’s zoals de zelfmoord van zijn broer in het nummer Light of the Burning Sun met de tekst: “My father screamed, ‘No’, and beat on the wall, shook the foundations of the house, shook the life of us all”. Naast John Hiatt (akoestische gitaar en zang) en Jerry Douglas (dobro en lap steel) speelden ook Daniel Kimbro (bas), Mike Seal (akoestische en elektrische gitaren), Christian Sedelmayer (viool) en voor de achtergrondzang zorgde Carmella Ramsey. Geen drummer dus, maar de ritmes, de grooves zijn al intens door de tekst en rijm dat dat voldoende is.

Voor de liefhebbers van John Hiatt zal dit album waarschijnlijk een hernieuwde kennismaking zijn. De songs zijn persoonlijker, intiemer ook. Ze klinken misschien iets bedaarder, maar dat doet niet af aan de kwaliteit of sfeer. Het blijft boven alles een album van John Hiatt! Vaak zijn de nummers opgewekt, maar zeker ook gevoelig en altijd zorgt Jerry Douglas met dobro en lap-steel voor de juiste emotionele en muzikale toets. Leftover Feelings van John Hiatt en The Jerry Douglas Band is een juweeltje, prachtige muziek op een rustig volume voor een zwoele zomeravond.(New West Records)