The Pink Stones, Introducing…

Na een lange zwerftocht belandde de jonge muzikant Hunter Pinkston in Athens, Georgia. Door zijn ouders was hij in aanraking gekomen met rock ‘n’ roll en country. Vader drumde in wat lokale beatbandjes en moeder draaide thuis de radio consequent naar countryzenders. Pinkston was een groot fan van The Lemonheads en kocht op zekere dag de singel ‘Brass Buttons’. Op de B-kant was het origineel van Gram Parsons te horen. Na dit ene nummer wilde Pinkston meer, veel meer van Parsons horen. Hij begon in de plaatselijke platenzaak aan een tocht door bakken country en folk.

In Athens, Georgia dacht de singer-songwriter een begeleidend bandje te kunnen formeren. Hij zou de schrijver van de liedjes voor The Pink Stones worden. Na ontmoetingen met Will Anderson (toetsen), Logan Brammer (gitaar) en Adam Wayton (bas) moest Pinkston zijn plannen herzien. Hij bleek te maken te hebben met muzikanten die ook een song konden smeden. Jack Colclough (drums) vulde de ritmesectie verder en John Neff (pedal steel), bekend van Drive-By Truckers, sloot aan. Zes muzikanten, zes schrijvers, het werd tijd voor een debuutschijf.

Tien liedjes op Introducing … Americana track ‘Blueberry Dream’ opent en laat een strak bandje horen. Ontspannen, ja zeker, maar vooral hecht. Vanaf de eerste tonen is er overtuiging en kwaliteit. Hier speelt geen groep waarin twee of drie leden willen excelleren, dit is een gezelschap vrienden dat elkaar muzikaal de ruimte geeft. ‘Put Me On’ volgt en drummer Colclough geeft een rustig ritme, terwijl de pedal steel van Neff de sfeer aangeeft. ‘Shiny Bone’ begint daarna achter in de studio. Het geluid vult zich, achtergrondvocalen bepalen mede het geluid. Introducing … is tien minuten onderweg en heeft tot en met ‘Shiny Bone’ alleen maar kwaliteit laten horen.

Introducing … duurt eenenveertig minuten en eenendertig seconden. Afsluiter ‘Dream So Sweetly’ heeft een akoestische gitaar in de opening. Langzaam zwelt het geluid aan. Zoals in alle tien eerdere nummers is er de rust in de tekst en in de muziek en voelt de(ze) luisteraar zich ook in dit nummer onmiddellijk thuis. The Pink Stones debuteren met een prachtig debuut , een plaat die maandenlang mee zal gaan. Introducing … zou zo maar een mededinger voor de eindlijstjes kunnen worden. (Normaltown Records)