Riley Downing, Start It Over

Country, blues, folk, R&B, bluegrass, rock en soul. Riley Downing mengt soorten muziek en schrijft met die mix voor fans herkenbare nummers. De Amerikaan is songsmid in The Tumbleweeds en The Deslondes en brengt dit jaar zijn eerste soloschijf uit. Start It Over is een volgende stap in de carrière van een muzikant die herkenbare songs in elkaar steekt.

Riley Downing is een singer-songwriter. De eerste muzikale stappen zette hij met The Tumbleweeds. Daarna schreef hij voor The Deslondes tracks voor het titelloze debuut in 2015 en opvolger Hurry Home in 2017. Downing verhuisde daarna naar Missouri en ging als loodgieter aan de slag in het bedrijf van zijn broer. De gitaar belandde in een hoek en deze werd alleen gepakt als er vrienden op bezoek kwamen. Downing kon het echter niet laten om alledaagse gebeurtenissen op muziek te zetten. Met John James Tourville schreef hij een elftal nummers, terwijl producer Andrija Tokic via sociale media meeluisterde en adviezen gaf.

Start It Over is een schitterende plaat geworden. Vanaf de eerste tonen is duidelijk dat er geen haast is geweest. Opener ‘I’m Not Ready’ heeft heerlijk relaxed ritme. De vocalen op de achtergrond lijken opgenomen in een swingend kerkgebouw, Jeff Taylor geselt de toetsen van een piano en Downing zit ontspannen gebogen boven de microfoon en leest en zingt de tekst.  Volgt ‘Deep Breath’, een liedje met iets meer tempo, maar het is toch voornamelijk een lome blues. Drummer Jimmy Lester tikt een rustig ritme en natuurlijk bewegen bij het beluisteren de voeten. Loom is vooral lekker.

Zo heeft elk nummer herkenbare elementen en is het bij elke track genieten voor de muziekliefhebber. In het intro van  ‘Hey! Mister’ lijkt George Baker met ‘Little Green Bag’ even te worden geciteerd, terwijl in ‘Crazy’ de kerkdeuren weer opengaan om de gospel op straat te laten horen. Laatste nummer ‘I’m Right There With You’ sluit niet af, maar is de aanloop naar opener ‘I’m Not Ready’. Jawel, direct na het beluisteren van de twaalf liedjes wordt de repeat knop van de afspeler ingedrukt. Start It over! Inderdaad, opnieuw luisteren! (New West Records)