Water Tower, Fly Around

Negen jaar later dan de bedoeling was, verschijnt het eerste volledige album van de Amerikaanse folkgroep Water Tower, na hun e.p. debuut Meet Me Where The Crow Don’t Fly uit 2012. De wankele mentale staat en onvaste levensstijl van voorman, songschrijver, mandolinespeler, gitarist en zanger Kenny Feinstein waren daar debet aan. Met het vertrek van zijn bandleden als gevolg. Door de ontstane lacune maakte Feinstein vervolgens een soloplaat, door het integraal coveren van het album Loveless van de formatie My Bloody Valentine, dat volledig akoestisch, in tamelijk psychedelische sferen, een remake kreeg. Het album kreeg de betekenisvolle titel Loveless: Hurts To Love mee. Tijdens deze periode woonde Feinstein met veel tegenzin in Oregon en wilde per se naar Los Angelos verhuizen, wat hem tijdens de in Oregon gestarte studio-opnames van Fly Around, uiteindelijk lukte.

De tien songs, waarvan Feinstein er zeven schreef, vormen de emotievolle en enigszins donkere weerslag van die tijd. Ze steunen op traditioneel geschoeide bluegrass, maar gestoken in een strak modern jasje. Waar de eerste paar nummers Fromage en het titelnummer (gezongen door Willie Watson ex-Old Crow Medicine Show) nog redelijk ouderwets klinken – we horen razendsnelle ritmes en vlekkeloze instrumentale beheersing (waaronder fiddle, mandoline) – schakelt hij door naar een trits tamelijk rustige americanaliedjes als Come Down Easy, Town, Fly Abound (een bijna onhoorbare bewerking van het titelnummer). Classic Misdirection biedt aanstekelijke soul/gospel, met fraaie achtergrondvocalen en is het prijsnummer van de plaat. Als slot krijgt de luisteraar het liedje Anthem voorgeschoteld, een morsig klinkende punk/folk song à la The Poques. Fly Around bestrijkt daarmee een tamelijk breed palet binnen het folkgenre: van energiek elektrisch tot ingetogen akoestisch, binnen mooie en toegankelijke songstructuren. Uitzondering hierop is het vreemd contrasterende Mile High Club, een soundscape (halverwege het album) van een opstijgend vliegtuig dat Feinsteins vertrek naar Los Angelos symboliseert. Naast Feinstein maken bassist Pat Norris en drummer Harry Salek nu deel uit van de band. Don Bolles, drummer van de voormalige punkband Germs, profileert zich als uitstekend producer. Over één nacht ijs ging ie daarbij niet, gezien de opnametijd van drie jaar. Dat mag misschien overdreven zijn, maar Fly Around is desondanks of juist dankzij een heel mooi album. Minus dat ‘vluchtnummer’ dan. (Dutch Records)