Michael Johnathon, The Painter

Michael Johnathon is een Amerikaanse folk singer-songwriter en is daarbij absoluut een veelzijdige en creatieve man. Ik zal het kort houden: naast singer-songwriter is hij producer, schrijver, en toneelschrijver. Hij heeft zeventien albums uitgebracht, vier boeken uitgegeven, een toneelstuk het licht laten zien, een opera gecomponeerd, een filmscript gerealiseerd. Ook heeft hij drie vrijwilliger-organisaties opgericht en vindt hij ook nog de tijd om veel te toeren door de Verenigde Staten. Zijn hart ligt bij de folkmuziek al leest de lijst met wie hij heeft samengewerkt als de who-is-who van de Amerikaanse muziekwereld. Ook het aantal gewonnen awards is indrukwekkend. Dat ik desondanks nooit over de goede man gehoord had zegt dus of alles over mij of over de belangstelling in Nederland van de Amerikaanse folkmuziek.

Reden te meer om de volgspot op Michael Johnathon te richten. Zijn nieuwste album heet The Painter en is een ode aan Vincent Van Gogh. Naast een aantal covers van Don McLean, Bob Dylan, Harry Chapin en Richard Rogers heeft hij de rest van de elf nummers zelf geschreven, het hele album gearrangeerd en geproduceerd. Het ontwerp van de hoes is gebaseerd op olieverfschilderijen van hemzelf; ik had inmiddels ook niet anders verwacht. Maar goed, waar het u en mij uiteindelijk om gaat is de muziek. Daar kan ik kort over zijn: heel soepel en volkomen risicoloos. Mooi geproduceerd, hoewel erg gladjes. Willem Duys, wie kent hem nog, had dit zeker in zijn radioprogramma op zondagochtend gedraaid. En daar is alles wel mee gezegd.