The Shootouts, Bullseye

Boven het podium hangt één peertje. Vanachter de gordijnen stapt Ryan Humbert het plankier op. Cowboyhoed, een getailleerde jas en een gitaar. Natuurlijk moet de microfoon even op de goede hoogte worden gebracht. Een koele aanslag op de gitaar volgt. Howdy folks.

Album Quick Now is in 2019 het debuut van The Shootouts. De groep uit Akrin, Ohio maakt countrymuziek met een twang, honky-tonk met hier en daar een surfgitaar en in alle gevallen teksten over liefde en verdrietige zielenroerselen. Optredens met Jim Lauderdale, Sheryl Crow, The Nitty Gritty Dirt Band en Charley Crockett volgden. En vast en zeker beklimt het vijftal de ladder van succes. Een ontmoeting in een achteraf zaaltje met producer Chuck Mead leidde tot de afspraak om te praten over een volgende langspeler. Voor een nieuw album pakt Mead niet alleen de gitaar op , maar neemt ook plaats achter de knoppen. Ryan Humbert heeft genoeg liedjes geschreven voor Bullseye, de tweede langspeler van The Shootouts.

‘I Don’t Think About You Anymore’ verhaalt over een liefje dat is vertrokken. Humbert zit thuis bij de telefoon en wacht. Hij telt de uren die hij wacht en zegt tegen zichzelf niet meer te hopen op contact. My friends trying to tell I am living a lie. I hold the shades down when you walk by. They say I can’t forget you and I am waisting my time. They couldn’t be more wrong and here’s the reason why.  I stay at home because I need time for watching dust settle down at the floor. Check the clock every hour, just to make sure. I don’t think about you anymore. De liefde lijkt voorbij maar de hunkering blijft, uur na uur.

‘Rattlesnake Whiskey’ daarna verhaalt over de geneugten en de gevolgen van de drank. Verdriet en alcohol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De  whiskydrinker verhaalt over de tranen, de drank verwoest de gebruiker. This Ratllesnake Whiskey is going to kill me either way. In ‘Another Mother’ is er tijd voor een ballade. De pedal steel van Al Moses snijdt door het intro. Tijd voor  bezinning. Een moeder neemt afscheid van haar kinderen. She taught me all the good things that I need. She’s still watching over me. Tissue time.

Twaalf nummers op dit meer dan prettig beluisterbare album. Zesendertig minuten en vijfendertig seconden muziek die in de beste bar van elke stad en elk dorp bij de speler zou moeten liggen. Voor meer dan een half uur puike uptempo country met hier en daar een snik is het goed toeven bij Bullseye van The Shootouts. En ga op zoek naar dat podium met dat ene peertje voor een avond pretentieloos maar prima vermaak. (Soundly Music)