The Deep Dark Woods, Changing Faces

Ik heb het al heel vaak ondervonden maar het is, naar mijn weten, nooit wetenschappelijk vastgesteld. Er komt een, voor jouw, pakkend stukje muziek voorbij. Opvallend want herkenbaar qua stijl. Alleen net even minder gehaast, relaxter en soms bedachtzamer. “Canada”, flitst het door je brein. Negen van de tien keer is het raak. Inderdaad Canada. Ik heb er een zwak voor.

Ook bij “Changing Faces” van The Deep Dark Woods was mijn eerste reflex: “Canada”. Als songtitel is The Deep Dark Woods mij, en waarschijnlijk vele met mij, wel bekend. Als bandnaam in veel mindere mate denk ik.

Opgericht in 2005 in de provincie Saskatchewan is het moeilijk te zeggen wie of wat “The Deep Dark Woods” zijn. Een flink aantal personeelswisselingen en los vaste medewerkers zijn welhaast het concept waarmee de band werkt. Je kunt ook zeggen dat met name zanger/gitarist Ryan Boldt het gezicht van de band is. Hij is er altijd bij, schrijft songs en is met zijn iets slepende zachte zangstem prominent aanwezig op de albums van “The Deep Dark Woods”. Ze maken er zes en evolueren van een sterk op country folk leunende alt-country band naar een band die in veel bredere zin folk invloeden toelaat. Ierland en Engeland zijn duidelijk te horen maar ook invloeden uit de 50e jaren en uit de vroege psychedelische popmuziek circuleren door enkele songs. “Jubilee” uit 2013 is daar een fraai voorbeeld van.

De muziek “verzacht” als het ware, wordt minder hoekig. Dat laat Ryan Boldt nog eens extra horen op zijn solo album “The Broadside Ballads” uit 2014. Een werkelijk schitterend klein album met tijdloze intrigerende folksongs. Zelf noemt Boldt mensen als Shirley Collins aan de ene- en The Stanley Brothers aan de andere kant als inspiratiebron.

“Changing Faces” is een album waarbij je als luisteraar op een geweldige manier heen en weer geslingerd wordt tussen Noord Amerika en de UK. Tussen traditie en een weg buiten gebaande paden naar een steeds voor de band unieker geluid. Dat alles zo gedecideerd dat er een warm gevoel van aangename eenzaamheid ontstaat.

Met “Treacherous Waters” wandel je meer dan een halve eeuw geleden door een verraderlijk verhaal met orgeltje en galmende gitaar. “How Could I Ever Be Single Again” is ook een “terugloper” in de tijd maar meer folkgericht. Een naar de UK klinkende ballade. Het Canadese country folk duo Kacy & Clayton zingt op de achtergrond mee. “My Love For You Is Gone” is kleiner dan zijn voorgangers. Strijkers en zachte blazers zijn sfeerbepalend. “Anathea” is de melancholie ten top. Een ballade vol sfeer, landschap en prachtig gearrangeerd met akoestische gitaar en een iets atonale strijker. Lieflijk wrang. “When I Get Home Tonight” zit, op een kalme door gitaar, drums en bas gespeelde ondertoon, vol kleine muzikale en echoënde verrassingen die even tekstueel als de tekst zelf zijn. “Everything Reminds Me” opent traag spannend akoestisch en zingend, strijkers op de achtergrond die aanzwellen met een bijna Aziatische toonzetting. De song zakt enkele keren melancholisch naar beneden en veert dramatisch op. Bijna magistraal in kalmte. “In The Meadow” is uitermate Engels van toon maar ondergedompeld in dat steeds sterker wordende eigen geluid van The Deep Dark Woods en eindigt dan ook op een mild psychedelische wijze. Met “Yarrow” geeft de band blijk van een geweldig vermogen folk aan beide zijden van de oceaan samen te smelten tot een pedel steel ballade met een Keltische melodielijn. Duizendblad heeft vele verschijningsvormen en is niet te vangen maar altijd heel fraai. Van de bijna melige eerste songs tot de versmolten slotakkoorden zijn de songs op “Changing Faces” inderdaad veranderende gezichten. Melancholisch, persoonlijk (“The Deep Dark Woods” is in deze het alias van Ryan Boldt) en zwevend tussen verleden, heden en toekomst. Een conceptalbum en daardoor heel geschikt om met de ogen dicht talloze keren te herbeleven. Ik doe geen voorspelling voor de toekomst en blijf voorlopig stilstaan bij dit album dat geen opvolging behoeft maar op zichzelf af is en tijdloos kan blijven bestaan