Mick Shaffer, Thoughts & Ruinations

Mocht je de muzikale weg weten in de ‘bay area’ van San Francisco dan zal je Mick Shaffer zeker kennen, maar omdat ik ervan uit ga dat een deel van de lezers daar zelfs nooit geweest is, een korte introductie: Mick (of Michael) Shaffer is van huis uit acteur, cabaretier, comedy writer in New York en Los Angeles en is meer dan zestien jaar lid van de in Amerika bekende The First Amendment Comedy Troupe. In die tijd trad hij op voor televisie, in off-off Broadway theaters, Radio City Music Hall en als stand-up comedian samen met Robin Williams, Bruce Willis, Alan Arkin en andere groten. De afgelopen tweeëntwintig jaar werkt hij als singer-songwriter/gitarist in de San Francisco Bay Area, werd door The San Francisco Examiner een fenomenale bottle-neck blues gitarist genoemd en heeft drie albums uitgebracht: Fool For Love (2012), I’ll Take The Blame (2016) en zijn nieuwste Thoughts & Ruinations (2021) die door Scott Mickelson is geproduceerd en gemixed, terwijl hij tevens verantwoordelijk was voor de opnames, ontwerp van de hoes, speelde bas, gitaar, piano, mellotron en deed de achtergrondzang. Mick Shaffer speelt zes-en twaalf snarige en slide gitaar, zingt op dit album en wordt ondersteund door Wil Hendricks op bas, Michael Fiorentino op viool, Adam Rossi op piano en B3 Hammond orgel, Dennis Haneda op lead gitaar, Tom Griesser op bariton sax, Andrew Griffin op drums en tenslotte de geweldenaar Frank Reina ook op drums.

Hij vertelde: ‘met dit album wilde ik echt de sonische mogelijkheden van de opnamestudio verkennen, om de studio bijna als een extra instrument of muzikant op te nemen en ik had het geluk dat Scott Mickelson als producer daarin mee ging. Het was geweldig voor mij om deze nummers binnen te halen en vervolgens hun toekomst samen met Scott uit te stippelen, samen met hem al deze geweldige klanklagen te ontdekken.’ En vervolgt hij: ‘Een goed voorbeeld van onze samenwerking is het nummer Glimmer. Dit was een nummer dat we in feite uit het niets hebben gemaakt.  Ik had het basisslide-gitaargedeelte van het nummer, maar dat is echt alles wat ik had.  Dus besloten we om te proberen samen een nieuw nummer te schrijven, gebaseerd op dat kleine slide-gitaargedeelte.  Scott creëerde en arrangeerde het hele muzikale landschap, behalve de slide-gitaarpartijen en de drums (Frank Reina), schreef en speelde hij al het andere op het nummer plus dat enorme refrein van achtergrondzang! Glimmer was echt een hele mooie reis!’

Het hele album kenmerkt zich door kracht. De zang, achtergrond zang, het spel van de verschillende muziekinstrumenten, vooral ook de teksten en de hele productie stralen een energie uit die aanstekelijk werkt. Thuis kan je niet stil blijven zitten, in de auto gaat de volumeknop hoger en het gaspedaal lager. Of het nummer up-tempo is als de openingssong Amiga of het fantastische True, of dat de song verhalend en meer ingetogen is als het nummer Imagining of de cover van Scott Mickelson’s Another World, elk instrument is te horen, elk woord is te verstaan. Het is zo verbluffend helder geproduceerd dat het lijkt alsof je erbij bent, je kan er niet omheen, het is in-your-face. Een ander sterk punt van dit album zijn de teksten, ze gaan diep, zijn soms cynisch, hebben het over een wrange situatie of een mooie. Maar vooral, ze vertellen een verhaal. Nog even terug naar het nummer True, dit bedoel ik: Takin’ back my home, makin’ a new vow. Wave to them sons-uh-bitches as they slink out of town. I ain’t bitter I’m just better when they’re not around. Wie beweert dat teksten op een tweede plaats komen in een song, moet hier maar eens naar luisteren. Het venijnige bitter en better zijn niet mis te verstaan.

Een goede raad: stream dit album, koop dit album en luister vooral naar dit album: Thoughts & Ruinations is goed! (Independent)