Neilson Hubbard, Digging Up The Scars

Neilson Hubbard vond als lid van The Orphan Bridge in 2019 een podium binnen Real Roots Cafe. Het album To The Edge Of The World kreeg een vijf sterren recensie. Ook op de dit jaar verschenen sololangspeler Digging Up The Scars reist Hubbard naar het einde van de wereld. In openingsnummer ‘Our DNA’ bezingt hij de reis als volgt:

I still believe in the stories that were told
That the ships still sail to the end of the World
So if you follow the wind and find that great big sea
Will you wait there, will you wait there for me?

‘Our DNA’ is een breekbaar folknummer waarin de luisteraar de horizon die Hubbard verwoordt bijna kan aanraken. ‘Where You Been’ volgt. Vooral de stem van de Amerikaanse singer-songwriter valt op. Hubbard zingt ingetogen en fluistert af en toe zijn teksten.

In titelnummer ‘Digging Up The Scars’ wordt de soms wat weeë sfeer doorbroken. De pianoakkoorden worden stevig aangeslagen en er is een wat meer opgetogen sfeer. ‘Love Will Drown You In The Wake’ heeft de fraaie tweede stem van Audrey Spillman Hubbard. In ‘The End Of The Road’ neemt Neilson Hubbard opnieuw de vocalen solo voor zijn rekening. Het is een uitgesponnen ballade, mooi gemusiceerd maar de ingehouden stem van Hubbard kan het nummer niet met volle overtuiging dragen.

De bard Neilson Hubbard is veel meer dan een Americana zanger. Hij produceerde het met prijzen overladen Rifles And Rosary Beads van Mary Gauthier, werkte met Jason Isbell, Lucinda Williams en John Prine. Daarnaast regisseerde hij de documentaire The Orphan Brigade: Soundtrack To A Ghost Story. Hubbard heeft zich bovendien toegelegd op fotografie en geeft daarmee elke productie een eigen visuele sfeer mee. Al met al is Neilson Hubbard een getalenteerd musicus en fotograaf.

Terug naar Digging Up The Scars. ‘Fall Into My Arms’ is een sfeervolle folktrack waarbij verrassende vocalen ontbreken. Pas als de naar de studio uitgenodigde muzikanten invallen komt de song tot leven.

Met ‘Slipping Away’ staat er na elf nummers een punt achter deze soloschijf. Muzikaal is er veel te genieten op Digging Up The Scars. Vocaal zou Hubbard meer gebruik hebben moeten maken van de door hem uigenodigde muzikanten. ‘Fall Into My Arms’ met het fraaie stemgeluid van Garrison Starr bewijst dat. Digging Up The Scars is een album voor de late uurtjes. De luisteraar schrikt niet eenmaal op tijdens de vierenveertig minuten en twintig seconden, maar kan rustig (f)luisteren naar steeds een volgend liedje. (Independent)