Michael McMillan, Whisky

Een van de grote singer-songwriters van Schotland is Michael McMillan uit Glasgow. Zijn eerste instrument was de doedelzak die hij, als jongen nog, bespeelde in een Pipe Band. Daarna stapte hij over op slagwerk en werd een verdienstelijk drummer. Op zestienjarige leeftijd liep hij weg van huis en vertrok naar Londen waar hij zijn geld verdiende als drummer in bekende en onbekende bands. Maar op een gegeven moment koos hij toch voor het Schotse thuisland en legde zich toe op het schrijven van songs. Vooral het verhalende in liedjes trok hem erg aan en hij legde zich daarop toe. Zijn voorbeelden waren vooral in het begin de grote Engelse bands als The Beatles, The Rolling Stones en The Kinks. Later ontdekte hij Neil Young, James Taylor, Jackson Browne en vele anderen.

Hij staat bekend om de realistische verhalen in zijn songs over het echte leven. Ze gaan over armoede, misdaad, relaties, ontrouw en wraak, maar ook over geloof, vergiffenis en het gunnen of nemen van een tweede kans. Ze gaan over echte mensen en echte problemen. Michael McMillan is een ervaringsdeskundige. Hij groeide op in Glasgow waar hij tijdens zijn jeugd en later als politieagent, begeleider van verslaafden en als professioneel muzikant de mooie en lelijke kanten van de stad leerde kennen Ook verwierp hij het geloof en keerde er naar terug. Zijn ervaringen van vijftig jaar zijn gecomprimeerd in vijftien songs op zijn nieuwste album Whisky en als je aandachtig luistert, het liefst met de tekst erbij, kan het niet anders dan dat ze je raken. De melodieën zijn de sobere dragers van zijn teksten dus verwacht geen swingende nummers. Echter de begeleiding op gitaar is wonderschoon en geeft een verlichtende en positieve klank. Het openingsnummer en titelsong Whisky is daarvan een goed voorbeeld. De muziek is aanwezig door een stevige aanslag op de gitaar en is tegelijkertijd lichtvoetig. De tekst vraagt ook wel om een tegenwicht, een sprankje hoop:

He sits there in the dark, darker thoughts inside his head
He pours another whisky, when he should really go to bed
Some days they burn like whisky, become so very hard to swallow
But he learns to face that bitter taste, as so many others follow.

De teksten zijn niet bijgevoegd bij het album, maar allemaal te lezen op zijn website michaelmcmillanmusic.com Neem vooral de tijd voor dit album; het is om naar te luisteren: het verhaal en de muziek vormen een geheel, een indrukwekkend geheel. (Independent)