Grant Haua, Awa Blues

“For Grant Haua, Awa blues refers to the trials and tribulations of growing up and living on his river and on his land.”

De Nieuw-Zeelander Grant Haua heeft een prachtig, maar eenvoudig; aangrijpend, maar ook humoristisch; intiem doch uitnodigend album gemaakt. Zelf zegt hij dat hij houdt van simplisme als dat maar warm en uitnodigend is en ja dat is precies wat je voelt bij het beluisteren van zijn nieuwste solo album Awa Blues. Nadat in 2010 zijn eerste, goed ontvangen soloalbum Knucklehead uitkwam speelde hij regelmatig op lokale festivals. Lange tijd speelde hij daarna samen met percussionist Michael Barker in de band Swamp Thing. Zij schreven samen songs, toerden eindeloos door Nieuw-Zeeland en Australië, werden in 2016 uitgenodigd in Louisiana door het Baton Rouge Arts Society tot Grant Haua uiteindelijk in 2019 besloot uit de band te stappen en opnieuw alleen verder te gaan.

Awa Blues is door Grant Haua bijna op dezelfde manier opgenomen als zijn debuutalbum, namelijk zo puur mogelijk. Vaak werd tijdens de opnames, die altijd live zijn, de derde take als goed beoordeeld. Een uitzondering is het nummer This Is The Place. Tijdens het spelen kwamen zoveel herinneringen bij hem naar boven, werd hij zo door emoties overmand, dat hij vond dat deze opname uniek was en deze het moest zijn en het bleef bij deze ene take. Op het nummer Tough Love Mama gebeurde hetzelfde maar in een vrolijker stemming. Gelukkig voelden zijn mede-muzikanten hem tijdens de opnames goed aan zodat het aantal takes beperkt bleef terwijl de emoties bewaard bleven. Naast Grant Haua op gitaar en cajon (een Maori percussie instrument) horen we Tim Julian op keyboards, shakers, bas plus dat hij verantwoordelijk is voor het technische deel van de opname, Grant Bullot op blues harp en Jesse Colbert op staande bas.

Awa Blues is een prachtig album geworden. Mooi geproduceerd waarbij de echtheid en emoties bewaard zijn gebleven. Instrumentaal klinkt het als een klok waarbij de doorleefde stem van Grant Haua zorgt voor karakter. De songs zijn afwisselend, variërend in stijl, maar altijd aantrekkelijk en mooi. Een compliment ook voor de fraaie hoes en het bijgevoegde boekje met teksten. Een album voor een warme zomeravond, tijdens de barbecue rustig op de achtergrond of harder als er gedanst gaat worden. Gun u zelf wat moois en koop en luister naar Grant Haua’s Awa Blues! (Dixiefrog Records)