Rob Lutes, Come Around

“My name is Jarvis Jay Masters. I have been on death row for thirty years for a crime I did not commit.”

Bij het beluisteren van Come Around, de achtste sololangspeler van Rob Lutes, wordt de luisteraar via een boodschap op de hoes uitgenodigd om naar www.freejarvis.org te gaan. Op deze site staat het verhaal van Jarvis Masters. Na een leven vol geweld en criminaliteit belandt hij op jonge leeftijd in San Quentin. Als gevangene wordt hij beschuldigd en veroordeeld voor het doden van een gevangenisbewaarder. Masters zit momenteel langer dan dertig jaren geïsoleerd gevangen in afwachting van, zoals hij zelf zegt, een onterechte doodstraf.

Het nummer ‘That Bird Has My Wings’ heeft Rob Lutes geschreven na het lezen van de autobiografie van Jarvis Masters. Het is een van twaalf nummers op de release Come Around. De Canadees debuteerde in 2000 met Gravity. Zeven albums verder is het 2021 en is er een prachtig oeuvre.

Voorganger Walk In The Dark verscheen in 2017. De nummers voor Come Around zijn in 2020 opgenomen. Lutes vroeg multi-instrumentalist en producer Rob MacDonald plaatst te nemen achter de knoppen en musiceerde meestentijds met de ritmesectie Solon McDade (bas) en Mario Telaro (drums). Omdat Lutes de kwaliteit voor Come Around in de beperking van het aantal muzikanten zocht, hebben de folkliedjes een klein en open karakter. Het album klinkt alsof het op een vier sporen deck is opgenomen. Maar er is meer dan eenvoud. Niet alleen de teksten zijn veel meer dan wat bij elkaar gezochte gebeurtenissen, ook de muziek eist herhaling. Come Around vraagt herhaaldelijk om de repeatknop, op herbeluistering van nummers.

‘Knives’ opent. De wurlitzer, oftewel het orgel van Bob Stagg draagt het nummer. Terwijl Lutes zingt over het weglaten  van wapens – lees geweld – uit relaties, drukt Stagg de juiste toetsen in. ‘Lightning’ is daarna een swingende blues. Americana, folk, blues en een orgel dat in geen enkele kerk misstaat, het is de muziek van Lutes gevat in een paar woorden. Volgt titelnummer ‘Come Around’. Het is opnieuw een tekst spaarzaam begeleid door snaren en toetsen. En ook in deze track slaagt Lutes er in de muziek vol te laten klinken.

‘Away ‘ sluit af. Het is een langzame blues, een track gedragen door akoestische snaren. Iets meer dan twee minuten muziek zonder tekst. Rob Lutes heeft een intieme plaat gemaakt met grootse verhalen. Come Around is een release die voorlopig dicht bij de speler zal liggen, om keer op keer nieuwe details te ontdekken. (Lucky Bear Records)