Little Hat, Wine, Whiskey & Wimmen

Little Hat is een trio uit de regio Rotterdam dat wil laten horen dat er nog best het nodige in de blues te ontdekken valt, zonder allerlei platgetrapte en veel begaande paden te bewandelen. Het is een side-project van drie leden van de groep Stackhouse, te weten zanger en harmonicaspeler Machiel Meijers, gitarist Willem van Dullemen en drummer Paolo de Stigter. Veteraan Willem van Dullemen werd onlangs opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Met Stackhouse leverden de heren Meijers en Van Dullemen twee eerdere albums af. Voor Little Hat is dit het debuut.

De CD werd opgenomen  in de Dordse Jazz Sociëteit en bevat een veertiental pareltjes, die ondanks de beperkte bezetting een volwaardig vertolking krijgen zonder dat een basgitaar of aanvullend instrumentarium gemist wordt. De CD krijgt met het Jerry Morris nummer Clema een rockende start en met Cutie Named Judy gaat het tempo nog wat verder om hoog. Britse gitaristen zetten het Dr. Ross nummer Cat Squirrel in de jaren van de zestig vorige eeuw, als heftig instrumentaal gitaarnummer op de kaart. Little Hat heeft de tekst weer in gebruik genomen en doet The Harmonica Boss eer aan met hun versie. Little Walter wordt uiteraard niet vergeten en Machiel doet ook hem eer aan met Just Keep Lovin’ Her en het door Othum Brown geschreven Ora-Nelle Blues, de voorloper van Jimmy Rogers’ That’s All Right. Lazy Lester is ook weer helemaal in, want het van hem bekende If You Think I Lost You kom ik dit jaar al voor de tweede keer tegen op een nieuwe CD. Ze laten horen hoe Lazy Lester aan zijn bijnaam kwam. Een lekkere lazy versie. Give Me Back My Wig is een van de bekendere nummers en de heren weten ook het gruizige, ongepolijste geluid van Hound Dog Taylor prima neer te zetten. Hetzelfde geldt overigens voor Papa Lightfoot’s Wine, Whiskey & Wimmen, de titelsong.

Overigens heb ik dit jaar al meer sterke nieuwe CD’s gehoord, uit binnen-  en buitenland, op blues gebied dan in het complete jaar 2020 en het moet wel gek lopen als dit album niet hoog in het oudejaars Top 10 lijstje gaat belanden. Er gloort weer hoop hoor voor blues muziek in 2021 en dit album draagt daar zeer zeker een steentje aan bij.