The Space Age Travellers, Spaceology

Singer-songwriter Bart-Jan Baartmans, beter bekend als BJ Baartmans heeft een druk muzikaal bestaan, al zal dat in deze corona-age duidelijk minder zijn. Maar een CD opnemen in je eigen studio is natuurlijk altijd mogelijk. We kennen uit voorbijgaande jaren zijn heerlijke solo-projecten en werk van zijn lekkere bandjes als ‘BJ’s Wild Verband’. In normale tijden is hij een veelgevraagd begeleider en sessiemuzikant en producer. Hij heeft een lange reeks vaderlandse en buitenlandse artiesten begeleid, om wat namen te noemen: Iain Matthews, JW Roy, Oh Suzanna, Brian Webb. BJ’s nieuwste project is een instrumentaal gebeuren, in triovorm, met Sjoerd van Bommel (drums) en Gerco Aerts (bas) maakt hij muziek dat we kunnen typeren als Duane Eddy en Les Paul meet Hank B. Marvin and The Shadows en Jerry Miller (de gitarist van Eilen Jewell).

BJ karakteriseert de nieuwe CD als volgt: ‘SPACEOLOGY could be the score for a movie yet to be made, maybe an Arthouse \movie, a twisted Spaghetti Western or a shady Cinema Noir. But it’s also music to spice up every day routines or to make love to’. Zo’n leuke beschrijving en o, zo waar. BJ gaat verder over de invloeden bij deze muziek: ‘Surf classics, latin grooves, cool jazz & swing themes. Samen brengt hij onder de naam ‘The Space Age Travellers’ een 13tal innemende instrumentaaltjes, alle geschreven door Baartmans. Hij laat eens te meer horen dat hij misschien wel de beste gitarist van ons land is in dit genre, en ook een zeer begenadigd songwriter. Machtig leuk, heerlijk gevarieerd, bedenk maar een gitaarstijl en je vind hem op de CD terug. En … B.J. speelt behalve allerlei gitaren ook additionele banjo, bouzouki en Spaanse gitaar over dubs.

Fijn dat Baartmans een tweede CD in dit project heeft opgenomen. Lekker weg luisterende gitaarpop met veel verrassende wendingen. Ga maar lekker door, BJ, er zijn vast nog meer invalshoeken te bedenken. (Continental Record Services)