Heath Cullen, Springtime in the Heart

We gaan er even helemaal klaar voor zitten hoor. De lente in je hart. Kan niet missen dat dit een plaat gaat zijn die opgetogen positieve teksten en kleurrijke melodieën bevat. Op de albumcover prijkt Joe Henry’s naam als producer. Ik ken Joe Henry’s muziek niet heel erg goed, maar weet wel dat het niet heel groots en bombastisch is. De zwart en wit cover van Springtime in the Heart met Heath Cullen doet ook niet heel erg uitnodigen.

En met het meerdere malen van het beluisteren van deze plaat is die kleur verdwenen. Dit is melancholische Americana muziek die absoluut niet voor de lente of zomer geschikt is. Maar dat hoeft niet iets negatiefs te betekenen. Springtime in the Heart is kwalitatief absoluut van hoog niveau. Alleen het heeft tijd nodig om te landen. De sobere instrumentatie en teksten vergen veel aandacht en als je je concentratie er niet bijhoudt verlies je het album uit het oog.

Dus als je in een donkere bui bent en je behoefte aan drama muziek dan is Springtime in the Heart hiervoor uitermate geschikt. Heath Cullen doet bij wijle denken aan Nick Cave, maar bijvoorbeeld ook aan de donkere noir muziek van Gill Landry. Uitstekende artiesten om mee te vergelijken worden als je het mij vraagt.

Om Springtime in the Heart te beluisteren hoef je niet naar Spotify of andere streamingsdiensten te gaan. Heath Cullen heeft besloten om de plaat online alleen op zijn Bandcamp uit te geven. Tsja, daar is wat voor te zeggen. Hij zal er geen fans mee winnen en waarschijnlijk hopen op een vaste fanbase die zijn album via dit platform en fysiek kopen.

Springtime in the Heart laat ik in deze warme lente periode even rusten en bedaren en pak het in de herfst weer op. Want daar komt deze plaat het best tot zijn recht. De luisteraar die het hele jaar door van donkere Americana muziek houdt kan makkelijk dit album bestellen zonder daar spijt van te krijgen. (Five By Nine Recordings)