JESCO, Bored or Sad

Een band die al een tijd heel hard aan de muzikale weg timmert is de Utrechtse band JESCO. En dat timmeren doen ze met alles wat voorhanden is: banjo, accordeon, wasbord, staande bas, prima zangstemmen, maar ook met stalen kettingen en een bel. Wat er uit deze verzameling instrumenten en ijzerwaren komt varieert van kwalitatief hoge bluesy rockabilly, country, americana, rauwe rock tot zydeco en traditionele Ierse folk. Begonnen in 2013 is JESCO na enkele personeelswisselingen uitgegroeid tot een stabiele band met ruime ervaring in het café circuit en op festivals en huisconcerten. Twee maal verbleven zij voor langere tijd in Ierland en speelden daar op straat en in pubs. Ook deelden zij het podium samen met hun grote voorbeelden als The Goddamn Gallows, Daddy Long Legs, Hackensaw Boys, The Dead Brothers en Left Lane Cruiser. In 2014 brachten zij hun eerste live opname uit, gevolgd door hun debuut EP Just Business in 2016 en in 2018 de EP Worms met akoestische muziek. Bij De Grote Prijs van Utrecht en de Clash of the Titans bereikten zij de finales. Daarna heeft de band zich voorbereidt op het maken en uitbrengen van hun eerste full album Bored or Sad welke op 16 april uitkomt. De muziek van JESCO laat zich het beste omschrijven als uitbundige muziek met een vrolijk karakter en een knipoog naar de onaangepasten onder ons, de vreemde vrije vogels en het eigenaardige gedrag dat wijzelf soms hebben. Zelf omschrijven zij hun muziek als Filthy Folk ‘n’ Roll. JESCO bestaat uit: Joran van Bart (contrabas), Joost Bos (accordeon en percussie), Berend Vrakking (zang, gitaar, banjo en mondharmonica) en Victor van den Hende (wasbord & percussie).

Het debuutalbum Bored or Sad kenmerkt zich door uitsluitend uptempo songs waarbij opvalt hoe uitstekend hun instrument beheersing is terwijl de uitspraak van de Engelse taal accentloos is. De muziek brengt je als luisteraar vrijwel direct in de feeststemming. De nummers zijn gevarieerd en goed en helder geproduceerd. Exact de muziek die we nu en in de toekomst nodig hebben: eerst als verzachting voor de huidige beperkingen in de maatschappij, later als muzikaal vuurwerk op de eindelijk weer geopende concertpodia. (Independent)