Meteen naar de inhoud

HOTH Brothers Band, Tell Me How You Feel

De HOTH Brothers trakteren de luisteraars op een geweldige smeltkroes van Americana songs met steeds een andere touch. Van bluegrass, country, folk of blues tot aan een ballade, wals of a capella. Verbindende factoren zijn de prachtige stemmen van Bard Edrington, Boris McCutcheon en Sarah Ferrell met een herkenbare instrumentatie van de gitaar, banjo en de ‘upright’ bas als basis.

Zet het album op en je schuift aan bij het geijkte kampvuur, maar beter gezegd aan de keukentafel of op de veranda. Plaats van bestemming is in ieder geval New Mexico, waar de HOTH Brothers vandaan komen. Vrij vertaald verwijst hun naam naar het beste, smakelijkste deel van het varken, op de schouder en de rug (High of the Hog). Naast dat zij, zo vertrouwden ze ons toe, zelf het varken weten te slachten, getuigt de naam ook van een grote liefde voor het dagelijkse leven en de natuur om hen heen.

De liedjes op het album lijken al decennialang te bestaan. Ze moesten gewoon worden opgegraven en worden opgetekend. Door fijn lopende zinnen, heldere refreinen en hier en daar een catch blijven de songs hangen. Alles klinkt allemaal even strak, fris en beheerst. Nergens zal je een teveel aan emotie of uithalen in de muziek horen. Het blijft allemaal binnen de lijntjes, maar eenmaal daarbinnen tref je een bijzonder kleurenpalet aan liedjes aan. Zowel muzikaal als tekstueel.

Zo wisselen luchtige nummers (Honeyguide en Cherry Pits) zich af met sfeervolle, waar de natuur een grote rol speelt (Slickhorn, Cliff Fender en ook Volendam). In One Hard Rain wordt in een prachtige a capella bezongen of de wereld niet beter af is zonder de mens. Ook is er veel te genieten in verhalen over de menselijke natuur en de liefde (Passage, Trouble and Desire, Tell me What You’re Thinking of Dyin’for Diana). Als je ervan houdt om te weten wat er gezongen wordt, dan word je op dit album rijkelijk beloond. Gelukkig zetten de HOTH Brothers ook deze teksten weer op hun site, beloofden ze ons.

Op dit album ben ik naast de voortreffelijke stemmen van Boris en Sarah erg gecharmeerd geraakt van de stem van Bard. Een stem, die ik nog niet eerder heb gehoord. Een stem met diepte, beetje monotoon, bijna pratend en die de aandacht vasthoudt. Vooral in Volendam en Rough Ragged Edge pakt ie me. De Brothers verbleven in 2019 tijdens hun tour in Volendam en het vissersdorp heeft indruk gemaakt. Er ontstaat een beeld, dat het in onze lage landen goed toeven is. Het is geordend en afgebakend, de dieren en de mensen hebben het goed. Dat gerookte paling  voedsel wordt genoemd leidt tot enige verbazing. Maar een mooi liedje is het en leuk dat Volendam wordt bezongen.

De HOTH Brothers hebben met Tell me how you feel een waardige opvolger gemaakt na hun debuut Workin’ and Dreamin’ uit 2019. De albums liggen in elkaars lijn. Dit nieuwe album kent in stijlen meer variatie en daarnaast is de rol van Sarah toegenomen. Beide veranderingen juich ik van harte toe. Misschien dat het derde album leidt tot een naamsverandering naar de HOTH Family of the HOTH 2 Brothers & 1 Sister.

Iedereen die houdt van het Americana genre met een traditioneel tintje en daarbinnen een heerlijke variatie aan stijlen, songs en stemmen is met dit album spekkoper. Aanrader! (Independent)

Scroll To Top