Zach Schmidt, Raise A Banner

Debuut The Day We Lost The War maakt indruk in 2016. Dit zijn niet de songs van een nieuwkomer, juichen de criticasters. Uit de boxen spat doorleefde muziek waarbij de emotie uit de geschreven woorden druipt. Vier jaren later is er de opvolger Raise A Banner, dat door de huidige pandemie bijna een jaar op de plank heeft gelegen. In 2021 is dit uitstekende album van de Amerikaanse singer-songwriter Zach Schmidt eindelijk te beluisteren.

Voor Raise A Banner vroeg Schmidt de band van Jason Isbell. 400 Unit beantwoordde de vraag, dus was er een ritmesectie met Jimbo Hart op bas en Chad Gamble achter het drumstel, Derry Deborja op toetsen en Sadler Vaden produceerde niet alleen maar speelde ook wat gitaarpartijen in. Daarbij kwam Jason Isbell langs, hij had een gitaar bij zich en hielp met het openingsnummer ‘Foregone Conclusion’.

Met 400 Unit als begeleidingsband kan het bijna niet mis gaan. Deze muzikanten zijn in staat om in elk nummer de traan en de glimlach te laten horen. Americana kan niet met een grotere hoofdletter worden geschreven, dan die door deze muzikanten gemaakt. ‘Foregone Conclusion’ is daarbij een opener die de langspeler meteen in de fik zet. Uptempo, line dansen, kort,  afgebeten en barstensvol kwaliteit. In nog geen drie minuten laat Schmidt swing, gemak, niveau én vooruitgang horen.

Bij ‘Go My Way’ gaat het tempo iets naar beneden. Het is langzame rock ‘n’ roll, waarop het nog steeds prima bewegen is. Titelnummer ‘Raise A Banner’ volgt. De muziek is dreigend, Schmidt gaat in de tekst op zoek naar het licht tijdens de eindeloos donkere reis, waar iedereen op dit moment mee te maken heeft. Singel ‘I Can’t Dance’ is southern rock, waarbij de gedachten naar Drive-By Truckers gaan, ‘I Look Different Through Your Eyes’ is een tranentrekker met een hoofdrol voor de pedal steel die de snik verzorgt. Zo heeft elke track punten van herkenning, een solo die beklijft of een regel tekst die niet meer weg te branden is uit het brein van de luisteraar.

Raise A Banner zou in 2020 zijn verschenen. Na een periode op de planken verschijnt dit zeer fraaie album. Voordeel van alle misère is dat de leden van 400 Unit de tijd hadden om Schmidt met zijn tweede album te helpen. Zo heeft ook dit  nadeel een voordeel. Bij het beluisteren van Raise A Banner de meubelen aan de kant! Geniet. (Boss Dawg Records)