Ben De La Cour, Shadow Land

Deze Ben De La Cour, een singer-songwriter, die al sinds zijn middelbare schooltijd actief is in de Americana. Zoals hij het zelf beschrijft: ‘I was playing NYC dive bars with my brother a full decade before I could legally drink’, dus op heel jeugdige leeftijd. Zoals zovelen in dit veld heeft hij een zwervend en redelijk ruig bestaan achter de rug, als amateur bokser vocht hij o.m. in Cuba, hij bracht (met broer) enkele jaren in Europa door in een busje, o.a. als een metal band (Dead Man’s Boot), in 2008 was hij terug in de USA, waarna hij akoestische liedjes schreef en vertolkte, CD’s volgden in 2011 (in LA), in 2011 (in New Orleans), waarna in 2016 en dus 2018 CD’s in Nashville het licht zagen. Ik mocht zijn derde CD, ‘The High Cost Of Living Strange’ (2018) voor ons café bespreken.

Ik was onder de indruk: ‘Helaas slechts 8 eigen songs met 30 minuten speelduur, deze puike Americana-schijf van een prima singer-songwriter, de stem en de begeleiding (fiddle) zijn gewoon voortreffelijk, een ruime voldoende dus voor Ben De La Cour.’ Maar deze opvolger overtreft zijn voorganger met grote stappen. Prachtige songs, indringende teksten, fijne begeleiding, heerlijke harmoniezang van Andrina Turenne. De verwantschap met bijvoorbeeld Danny Schmidt is weer aanwezig in een paar nummers, met name door de tekst dichtheid (luister naar ‘The Last Chance Farm’ en ‘Amazing Grace (Slight Return)’. Er wordt soms stevig gerockt (‘’In God We Trust…All Others Pay Cash’, ‘Harmless Indian Medicine Blues’ en vooral ‘Basin Lounge’), maar de ballades zijn exquisieter en een nummer als de titeltrack is overweldigend mooi, blijft beklijven, laat je niet los. Ook ‘Swan Dive’ is adembenemend mooi, evenals ‘From Now On’ met de cello en mandoline. In ‘Anderson’s Small Ritual’ horen we een nummer waar Guy Clark trots op zou zijn geweest, het slot van dit nummer is gelinkt aan New Orleans, beetje rommelige jazz. En in ‘Valley Of The Moon’ is Leonard Cohen niet ver weg. Bijzonder enerverend allemaal.

Kortom, een man die tot de verbeelding spreekt, deze Ben De La Cour, perfecte singer-songwriter. (Flour Sack Cape Records)