Meteen naar de inhoud

3hattrio, Lost Sessions

Welkom in de wonderlijke wereld van 3hattrio. Laat je meevoeren en je wordt beloond. Woestijnmuziek, een genre op zich, gecreëerd door drie man, Hal Cannon, Greg Istock en Eli Wrankle uit Utah, elk met een hoed.

Ik raakte de afgelopen week op een plezierige manier verdwaald in de Lost Sessions van de 3hattrio uitgebracht op het Okehdokee Records label. Met titels als “Lost in the Woods”, “Attack of the Shadows” en “On the Run” zijn het stuk voor stuk titels die je doen vrezen voor een zwaar album, wat het allerminst is. De muziek intrigeert en vertelt verhalen. Mijn verhaal, jouw verhaal. Alle instrumenten; stemmen, viool, ritmes en zang staan ten dienste van de sfeer die het bij de luisteraar oproept. Er wordt gespeeld met geluiden dichtbij en veraf, wat diepte geeft. Flarden van stemmen uit een ver verleden, filmische klanken of een herhaling van woorden, maar altijd is er ook weer de viool en het aardse ritme dat houvast geeft. “In Lost in the Woods” horen we dit het duidelijkst als op 1:46 de bas en de viool het heft in handen nemen en ze de luisteraar uit zijn mijmeringen halen.

Kortom een reis, die je aflegt in jezelf. Waarbij de muziek ondanks dat ze verhaalt van tegenslag en alleen zijn, je ook het gevoel geeft dat dit bij ieders leven hoort. Het geeft merkwaardig genoeg geen onnodige donkere kleur aan deze tocht, eerder een geruststellende erkenning. Het is zoals het is. Het is de woestijn in al zijn schoonheid. Voorbeeld hiervan is “Never going home”, waar de makers zelf het beeld hebben van een astronaut, die vanuit de ruimte de aarde beziet en weet dat hij nooit meer naar huis terugkeert. Maar iedere luisteraar staat vrij zijn eigen associaties te hebben bij het horen van het nummer.

Met dit album, wat inmiddels hun 6e album is, laat 3hattrio op dit album het concept van de song grotendeels los. Het maken van geluidslandschappen duidt meer op wat de mannen musiceren. Een drie-eenheid dat bij elkaar komt en elkaar versterkt. Het is experimenteel, mystiek en het raakt. Het is een wonderlijke mix van folk, wereldmuziek, klassieke elementen en invloeden uit de woestijn.
Op de eerdere albums zien we deze zelfde elementen ook in de muziek. Maar daar zijn het nog steeds liedjes. Dit zorgt voor een andere luisterervaring. De afstand tussen luisteraar en de muziek vervaagt niet zoals bij Lost Sessions het geval is.

Ook de eerdere albums zijn gevormd in de woestijn, zoals Lord of the Desert en Solitaire, en het zijn stuk voor stuk aanraders. Ik kan niet wachten tot 3hattrio in Nederland komt om ze live te zien spelen. Inmiddels hebben ze live een flinke reputatie opgebouwd. Ik kijk uit naar het samenspel tussen de drie ‘hats’ en het zien van de markante gezichten van Greg Instock en Hal Cannon.

Alle muziekliefhebbers van rootsmuziek, die houden van een muzikaal avontuur in de desert nodig ik graag uit dit ritje te wagen.

Scroll To Top