Gravely James, From Steve’s Shed

Op sociale media bedankt Chris Madronich a.k.a. Gravely James fans en pers voor de diverse nominaties die hij heeft gekregen bij de Niagra Music Awards. Uiteindelijk ontvangt hij de prijs voor Blues Artist Of The Year. In 2020 verschijnt de langspeler From Steve’s Shed. Het debuut telt tien tracks stampende blues, met invloeden uit de jazz, soul en rock. Toeren is in 2020 onmogelijk dus strooit Gravely James wat video’s over diezelfde sociale media. Het is fijn om de reis van een jong Canadees talent te volgen. De zin in een ontmoeting in een concertlocatie wordt daarmee alleen maar groter.

Chris Madronich is geboren in Port Colborne, Ontario, Canada. Hij speelt als tiener trompet en betreedt regelmatig met bevriende muzikanten het podium. In diverse jazzbandjes doet hij ervaring op. Hij pakt de gitaar op en begint met schrijven van eigen liedjes. Het fundament is de jazz, maar elementen uit de blues, soul, gospel en rock worden toegevoegd. Madronich presenteert zich op de podia als Gravely James.

Reizen, toeren, optreden en schrijven. Gravely James bindt in 2019 mensen aan zich door overal op te treden. De nummers die hij schrijft staan met de wortels diep in de blues, barsten van de energie en hebben teksten die de luisteraar in het hart raken.

Opener ‘103’ werd geschreven door James Schaming en Gravely James. De Canadese singer-songwriter nam in een schuur plaats achter de microfoon. Producer Steve Goldberger pakte af en toe de staande bas, maar meestentijds was het Gravely James solo. De nummers werden in een keer opgenomen en spaarzaam werd er daarna wat muziek toegevoegd. Hier en daar achtergrondvocalen, de stompende laarzen op de planken, de genoemde bas, maar in elk nummer was er vooral de ruimte voor het liedje. In elk van de tien tracks is er muzikale herinnering aan vroeger, noem het de geur van het dampende moeras én de conclusie dat From Shed’s Shed een album is van vandaag de dag.

‘Farewell Anita’ is een aubade aan een vriendin. Blues, snaren en een stem vol verlangen. And I hope I’ll see you again. Een hartstochtelijke, een blueskreet in minder dan drie minuten. ‘Honey’ is een volgend liefdesliedje waarin de vraag om liefde wordt gesteld. Honey I need your love. Ain’t that enough. Het is mooi als verlangen in zoveel eenvoud wordt gezongen. Het geeft de luisteraar de gelegenheid om na wat draaibeurten mee te zingen. I’m not the one to say it ain’t going well. I don’t need much, but honey I need your love.

Tien nummers op dit debuut. Drieëndertig minuten en drieëntwintig seconden muziek die een eeuw oud zou kunnen zijn én klinkt alsof de nummers gisteren zijn opgenomen. From Steve’s Shed is een indrukwekkend, energiek bluesalbum dat draaitijd en podia verdient. Check voorlopig de sociale media voor Gravely James en geniet. (Snareguy Records)