Loes Swinkels, Ocean Heart

We hebben er een aantal jaren op moeten wachten, maar eindelijk is de nieuwe plaat van singer-songwriter Loes Swinkels verschenen. Ruim 6 jaar is er inmiddels verstreken na haar vorige plaat Nothing As I Know.  Was het lange wachten op Ocean Heart het waard? Volmondig ja. De bluesy en somtijds jazzy stem van Swinkels is nog steeds geworteld in rootsmuziek, maar klinkt op haar nieuwe album nog meer ontspannen dan op de vorige release. En dat zorgt voor een plaat die je doet wegdromen op warme klanken in een ongedwongen sfeer.

Loes Swinkels mag zich tegenwoordig Gelderlander noemen (ze woont in Ooij, bij Nijmegen), al heeft ze haar wortels in de Limburgse bodem en trok ze de afgelopen jaren de wereld rond. Die reis voerde haar onder meer naar Australië en Canada om te eindigen in Nieuw Zeeland wat haar tweede huis werd. Inspiratie voor haar liedjes vond ze in die betreffende reizen.  Zoals ze het zelf aangeeft gaan de nummers o.a. over waar ze is, wie ze mist, een ode aan de liefde, het leven en Moeder Natuur.

Voor Ocean Heart werkte ze samen met producer Ton Snijders (die o.a. samenwerkte met Liesbeth List, Mathilde Santing en Frank Boeijen) en muzikanten Lean Robbemont (drums, o.a. New Cool Collective, Alain Clark en Sven Hammond), Charles Nagtzaam (bas, o.a. Stevie Ann, Frank Boeijen en Harry Sacksioni), Tim William van Ouwerkerk (gitaar, o.a. Rilan & the Bombardiers), Marcel Verbeek (gitaar/toetsen, o.a. Anneke van Giersbergen en Harry Sacksioni) en Patricia Pattinama (zang).

Voor wie Loes Swinkels de afgelopen jaren heeft zien optreden, zullen sommige nummers misschien al bekend voorkomen. Ik zag haar in januari 2019 in Doornroosje in Nijmegen en daar trakteerde ze het publiek al op een aantal nieuwe liedjes die deze plaat ook hebben gehaald, waaronder ‘Behind the Shades’ en ‘Take Me Home’. Ocean Heart  telt in totaal twaalf liedjes en is met een speelduur van ongeveer 41 minuten korter dan de vorige release die afklokte op krap 55 minuten. Maakt dat uit? Nee, totaal niet, want het gaat natuurlijk om de kwaliteit en die is meer dan dik in orde op dit album.

Na de schitterende bijna a capella gezongen opener ‘Behind the Shades’ dat minimale muzikale backing heeft, volgt het jazzy ‘Day Dawning’ met een fijn warm orgeltje. Meer country georiënteerd is ‘Free’ dat krachtig is in de melancholie die het oproept. Een bitterzoet nummer dat misschien wel goed de rode draad van de plaat weergeeft: ‘After all this years I gonna find me’. Een zoektocht naar wie je bent, wie je wel of niet liefhebt of wat je plaats is in deze wereld en dat alles gevat in muziek, zoals bijvoorbeeld ook terugkomt in het gevoelige ‘Take Me Home’.

‘Been Here Before’ is dromerig en bijna hypnotiserend door de ijle gitaarklanken.  Als je je ogen dichtdoet hoor je bijna de oceaan ruizen. ‘Moana’ – een kleine plaats op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland – is een klein ingetogen nummer en daarin geeft Swinkels uiting aan haar hoop en een positieve blik op de toekomst: ‘I will heal’. Het jazzy gevoel komt weer terug op ‘Who Are You’, wederom met een warm klinkend orgeltje.  ‘Let It Rain’ en ‘Flying with Angels’ zijn wederom ingetogen, bijna sobere tracks waarin de aangename zang van Swinkels de oren van de luisteraar kietelt.

Mooiste track is wat mij betreft ‘Leave My Roots’ dat bijkans sacraal klinkt door de bijzonder gevoelige zang en de minimale begeleiding met alleen piano. Een prachtafsluiting van een plaat die raakt. Op Ocean Heart is een ontspannen Loes Swinkels te horen met band met pakkende teksten, emoties en muzikale ondersteuning. Het is te hopen dat Swinkels niet weer 6 jaar wacht tot ze met een nieuwe plaat op de proppen komt. Want dit smaakt naar meer.