Meteen naar de inhoud

Ledfoot, Black Valley

Ledfoot a.k.a. Tim Scott McConnell brengt als solomuzikant vanaf de late jaren zeventig muziek uit. Vier decennia blues dus, gemengd met rock ‘n’ roll, soul en folk. In de vroege jaren tachtig was er de groep The Rockats en tien jaren later The Havalinas. In 1993 ligt Swear in de schappen, een debuut onder eigen naam. Als Ledfoot was er Devil’s Songbook in 2007. Vijf releases verder is het 2021 en verschijnt Black Valley, een volledig solo gespeelde langspeler. De gothic blues liedjes barsten van zeggingskracht uit elkaar en dat gebeurt niet door als een razende de snaren te bespelen. McConnell vertelt berustend in zijn songs. De begeleiding is vol blues en wortelt in al die jaren geschiedenis. Nergens wordt er buiten de bekende lijnen gemusiceerd en toch klinkt Black Valley modern en hedendaags.

‘High Hopes’ was, om een hoogtepunt uit de carrière van McConnell te noemen, een nummer uit 2014. Bruce Springsteen koos het liedje als titelnummer van zijn dat jaar verschenen album. Verder schreef de Amerikaanse singer-songwriter voor artiesten als Highasakite en Sheena Easton. Het is om aan te geven hoe divers de door McConnell geschreven songs zijn gecoverd.

Black Valley wordt door McConnell als zijn vijfde solo langspeler gezien. De release kent  tien nummers voor iets meer dan vijfendertig minuten muziek. Titelnummer ‘Black Valley’ opent en zet de toon. Woorden over een verloren liefde, ingetogen muziek, minder snelheid dan de gemiddelde popballade, maar de tekst snijdt diep in het hart van de luisteraar. McConnell bespeelt zijn 12-snarige gitaar, ‘Black Valley’ heeft verder geen versiering nodig. ‘Take Away The Hurt’ bevat zacht, swingende muziek en woorden waarin wordt teruggekeken op gebeurtenissen . Positieve opbrengst, ook wel lessen genoemd, worden uit ervaringen gepeurd. ‘Without Love’ is een duidelijke titel. I never learned my lessons. I never hold my tongue. I never make excuses. For the things I’ve done. Als lessen niet worden geleerd mislukt de liefde, wil McConnell meegeven. In ‘Broken Eyes’ is het hier en nu genoeg. Er wordt niet hoopvol naar de toekomst gekeken. Let’s not talk about the future. I don’t need it fucking with my mind. De misère in het hier en nu is genoeg, verwachtingen voor morgen en overmorgen worden in de ijskast geplaatst.

Op Black Valley wordt ellende in aangrijpend mooie liedjes bezongen. Tim Scott McConnell is van vijfentwintig maart 1958 en is dus vijfenzestig jaren jong. Niet vaak een album met zoveel lang niet altijd opgewekte ervaringen, met zoveel plezier beluisterd. Gemusiceerde woorden kunnen inderdaad tranen bevatten. Een bijna bejaarde muzikant houdt een ieder een spiegel voor. Problemen en ervaringen verdienen mooie melodieën met woorden vol emotie en worden daarmee hanteerbaar. Geniet van Black Valley. (TBC Records)

Scroll To Top