KB Bayley, Little Thunderstorms

Bij het beluisteren van deze CD van een mij onbekende singer-songwriter was ik geneigd de artiest in kwestie ergens in de USA onder te brengen, Texas (Austin) bijvoorbeeld. Maar nee, de man komt uit het zuiden van de UK en schrijft zijn eigen prima songs. Hij heeft al vele jaren zijn bijdrage geleverd aan een diversiteit van projecten, voor mij alle niet bekend. In het laatste decennium heeft hij het song-writen omarmd en daarvan doet hij kond op deze prima CD, na overigens een eerdere CD in 2017 (‘Rivers & Rain’). Zijn instrumenten zijn divers, met name de dobro valt op, maar hij doet ook akoestische gitaar, lap steel en piano. Hulp is er op pedal steel, banjo, trompet, elektrische gitaar, percussie, harmonica en viool. Diverse collega’s zingen mee, waaronder onze goede bekende Ben Glover, die KB noemt als belangrijkste invloed – overigens met James Taylor, John Prine en Jackson C Frank. Naast negen eigen songs doet hij een (voor mij de zoveelste) cover van ‘Wayfaring Stranger’ en een nummer van Jeffrey Foucault, ‘Cheap Suit’. De overheersende sfeer is van een ingetogen en intens gevoelig karakter. Inderdaad is Ben Glover nooit ver weg in zijn benadering van de songs. Niets mis mee, overigens, luister naar het hoogtepunt op de CD, het bloedmooie ‘Blood Red Lullaby’, het nummer waar Glover op meezingt. De titels van zijn songs verwijzen vaak naar het weer (‘Little Thunderstorms’, ‘Cold Rain’), naar rivieren (‘Throw it in the River’), wegen “’North Shore Road’ en steden (‘Time to Leave Town’), en slechts een keer naar vrouwen (North Coast Girl’). Voor mij is de man een echte storyteller.

‘Little Thunderstorms’ van KB Bayley komt bij mij uitstekend binnen, de man is een aanwinst in de Americana-wereld, doet er niet toe dat hij een Brit is. Mooie arrangementen, prima gezongen, muzikaal sterk. (Independent).