Melissa Carper, Daddy’s Country Gold

Als kind legde Melissa Carper haar hoofd op een geluidsbox in de huiskamer. Ze luisterde naar Hank Williams, Patsy Cline en Johnny Cash. Vanaf jonge leeftijd groef ze in de Amerikaanse collectie van haar ouders. Carper kreeg op deze manier een uitstekende muzikale opvoeding. Natuurlijk ging ze met een rugzak vol ervaringen zelf aan de slag. Resultaat is een langspeler waar de etiketten Billy Holiday en Janis Joplin op worden geplakt. Na veel luisterplezier mag de luisteraar er een aantal namen bij zetten. Jimmy Rodgers? Pokey LaFarge?

Na twee jaren studeren aan de universiteit van Nebraska pakte Carper haar spullen in en vertrok. Studeren had ze vooral in de bibliotheek gedaan. Ze bestudeerde naast eerder genoemde idolen elk nummer van Ella Fitzgerald en Nat King Cole. Na de studie riep de praktijk, lonkten de podia, er mocht na de scholing eigen muziek worden gemaakt. De reis ging naar Eureka Springs, Arkansas waar muzikanten het straatbeeld bepalen.

Debuut Daddy’s Country Gold wordt uiteindelijk opgenomen in Nashville. Carper formeert een groep muzikanten en trekt de deur van de studio dicht. De liedjes worden ingestudeerd en daarna in een keer opgenomen. ‘Makin’ Memories’ zet de toon. Jazzy laat Matty Meyer de sticks over zijn trommels wrijven, Dennis Crouch sluit aan op staande bas. Het is een ritmesectie die elke club zou kunnen verwarmen. ‘I Almost Forgot About You’ is een liefdesballade over een bijna vergeten liefje. Zachtjes swingend worden de gevoelens bezongen. Chriss Scruggs opent op pedal steel ‘Back When’ en er is een vergezicht van warme straten in een bijna vergeten Amerika. In ‘Would You Like To Get Some Goats?’ vraagt Carper aan haar liefje om een boerderij te beginnen. Het nummer verhaalt over dromen en dieren en tovert een glimlach op de gezichten van de luisteraar.

Twaalf nummers op dit debuut. Melissa Carper  neemt iets meer dan tweeënveertig minuten om haar muzikale geschiedenis in een dozijn nummers te gieten. Van het meisje dat haar hoofd op een box legde naar de aanvoerder van een gezelschap dat ‘Daddy’s Country Gold’ in een keer opnam, het is een wonderlijke reis. Het levert bovendien bijna drie kwartier zwoele, warme country doorspekt met Westerse swing en jazz. Verwarm de huiskamer en luister naar de mooie trip die Melissa Carper maakte om tot dit opmerkelijke debuut te komen. (Independent)