Giulia Millanta, Tomorrow is a Bird

Giulia Millanta is duidelijk een blijvertje in de Grote Americana-familie van de USA. Van geboorte Italiaanse (Florence), gezegend met een moeder die lerares Engels was (en is?), hetgeen Giulia mede heeft geholpen aan haar voortreffelijke uitspraak van het Engels, dat best wel ongewoon is voor een geboren Italiaan(se). Maar zij woont inmiddels al sinds 2012 in Austin, Texas, waar ze deel uitmaakt van de Americana-scene. Al op haar achtste leerde zij de gitaar te bespelen met hulp van haar vader en ze begon met het zingen van traditionele folksongs. Daarna kwamen de eigen songs, een Italiaanse award in 2010 en uiteindelijk de move naar Austin. Sinds 2008 verschijnen er CD’s van haar, met “Tomorrow is a Bird’ is Giulia aan haar zevende solo-album toe, evenals de voorganger, ‘Conversation With a Ghost’ (2018), geproduceerd door Giulia met Gabe Rhodes (te horen op gitaren, piano, bas en vocals) en met in de begeleiding natuurlijk een aantal prima musici uit Austin, zoals David Pulkingham op gitaar en vocals en Brian Standefer op cello. Alle 10 songs zijn door Giulia geschreven, sommige samen met Gabe. Het geheel kent een wat steviger aanpak dan de voorganger, Giulia rocks… en het gaat haar heel goed af, met name de elektrische gitaar die zowel door Gabe als door Giulia wordt bespeeld. Mooie Americana-gestuurde pop, dat brengt ze hier. De teksten gaan over het leven, stoppen met en beginnen met – vul maar in. Er wordt gedroomd (‘In a dream you can do what you want’, herkent u dat…), ‘Sugar Home’ verhaalt over een aangenaam liefdevol klimaat in huis. Het geheel is verrassend anders dan de voorganger!

Een heerlijke CD van een uitstekende singer-songwriter. Met prachtige arrangementen en een tiental opperbeste songs blijft ze voor mij in de top-divisie van de singer-songwriters in Austin. ((Ugly Cat Music)