Adam Douglas, Better Angels

Adam Douglas is geboren en opgegroeid in Oklahoma, USA. De singer-songwriter Adam Douglas verhuist meer dan tien jaren geleden naar Noorwegen en vindt er de rust om muziek te schrijven. Douglas componeert nummers voor op een podium, maar deze passen net zo goed in de rust van een huiskamer. Daarbij is Douglas zo’n troubadour die durft te lenen. Hij mengt country met gospel, rhythm & blues, rock ‘n’ roll en zelfs een vleugje jazz om te komen tot liedjes die hij niet alleen zelf wil uitvoeren maar ook wil beluisteren.

Langspeler I May Never Learn is het debuut in 2015. Douglas gaat op pad met de studiomuziek en ondervindt dat het fijn is om met een band te spelen. Verlegenheid is daarbij een belangrijk gegeven. De bedeesde Douglas kan de steun van muzikanten achter hem goed gebruiken. Daarbij ontdekt hij de voordelen van het samen componeren. Op Better Days staan een aantal tracks waar Douglas de muziek voor componeert en hij de woorden aan anderen laat.

Opvolger The Beauty & The Brawn verschijnt in 2018. De inspiratie voor dit album is duidelijk te horen, maar ondanks al die invloeden smeedt Douglas een eigen geluid. Howlin’ Wolf, Sam Cooke, Tom Petty, Joe Jackson zijn muzikale voorbeelden. Wat betreft de vocalen staat Douglas op de schouders van Al Jarreau, Billy Joel en Ray Charles.

‘Joyous We’ll Be’ opent Better Angels, het derde album van Douglas. Het is een uptempo popliedje dat uit de pen van Tom Petty had kunnen vloeien en door Al Jarreau uitgevoerd had kunnen worden. ‘Into My Life’ heeft wat meer eigen smoel, al zou het intro passen in een track van Joe Jackson. Douglas heeft auteur Cory Chisel gevraagd om de woorden voor het liedje te leveren. ‘Build A Fire’ laat de lengte van de stembanden van Douglas horen. Hij heeft een natuurlijk, groot bereik, weet in elke zin swing te leggen en emotioneert in alle coupletten. In ‘Change My Mind’ gaat pianist Thor-Erik Fjellvang voorop. De ballade wordt met veel passie door Douglas gezongen.

Twaalf nummers op deze release. Adam Douglas verbaast niet met zijn derde langspeler. Hij bevestigt zijn status van talentvol en overtuigende singer-songwriter. Met Better Days mag de Amerikaan de Noorse theaters in voor een avond goed uitgevoerde popmuziek met vele invloeden. (Compro Records)