The Secret Combination, Finally

De Nederlandse Americana band The Secret Combination viert zijn verjaardag. Met nieuwe plaat Finally vieren ze het 20-jarige bestaan als band. Frontman en singer-songwriter Jeff Mitchell introduceerde de band in 2001 met het album Introducing. In 2007 volgde In the Heartland en 2008 Live at Paradiso. Het bleef lange tijd qua album-output stil rondom de band, maar zo’n 20-jarige jubileum mag niet gemist worden.

Finally is een dubbel-plaat geworden met elke kant 7 nummers. Veel verschil tussen beide zit er niet, al doet kant twee iets meer uptempo aan en is meer toegankelijker. Jeff Mitchell heeft een stem die uitermate geschikt is voor het Americana genre. Het doet veel denken aan de Amerikaanse folk artiest Joseph Arthur. Heel rauw en een plezier voor het oor.

Voor Finally is er niets aan het toeval overgelaten. De plaat kleurt heel mooi vol met allerlei instrumentatie en je ontdekt elke luisterbeurt wel iets nieuws. The Secret Combination bestaat uit Robin van Vliet (multi-instrumentalist), René van Barneveld (gitaar), John “JJ” Jaksen (pedal steel), Chip Visser (bass), Toni Peroni (drums) en op lead vocals en tevens producer van de plaat Jeff Mitchell. Daarnaast is er nog een keur van gast musici betrokken bij Finally die onder andere fiddles en cello’s toevoegen.

Ook een dikke pluim voor het art-design van de plaat. Volledig vormgegeven door de inmiddels overleden Jeroen van Merwijk. Prachtige kleurrijke artistieke tekeningen die uitstekend passen bij de muziek en een lust voor het oog zijn.

Tot zover weinig te klagen. Nederlandse Americana muziek die zich makkelijk kan meten met de muziek uit de VS, een ervaren band en art-design waar veel andere bands jaloers op zullen zijn. Enige kanttekening is hoe Finally op de Nederlandse markt wordt gebracht. Geen singles, geen Spotify streams, bijna nergens fysiek verkrijgbaar en een officiële website die niet werkt. Hoe moet deze kwalitatief goede muziek de Americana luisteraar bereiken? Jammer, want als muzikant zou je toch willen dat je muziek voor iedereen beschikbaar is. Desalniettemin pracht product die hoop ik in de nabije toekomst op een degelijke manier aan de man wordt gebracht. (Secret Songs Publishing)