Son Of The Velvet Rat, Solitary Company

Georg Altziebler is een Oostenrijkse singer-songwriter. In 2003 richt hij Son Of The Velvet Rat op. Toetsenist Heike Binder sluit aan en in 2003 wordt een eerste release minimalistische muziek met de titel By My Side uitgebracht. Americana, folk noir, folk rock en garagerock zijn labels die de groep krijgt opgeplakt. Son Of The Velvet Rat maakt muziek waarbij de stilte een belangrijke plaats inneemt. De muziek kent nauwelijks versnellingen, in de bijbehorende clips zijn de beelden meestentijds zwart wit. Altziebler en Binder geven de jaren na het debuut op geheel eigen wijze vorm aan een groeiend oeuvre.

Son Of The Velvet Rat resideert sinds enkele jaren in Joshua Tree, USA. De muziek van de groep is nog immer herkenbaar. Townes Van zandt, Nick Cave, Leonard Cohen en Tom Waits zijn muzikanten die door de groepsleden als inspiratie worden genoemd. De band nodigt voor elk nummer bevriende muzikanten uit die naar de studio in Joshua Tree komen.

De track ‘Alicia’ opent Solitary Company. Een nieuwe vriendin wordt toegezongen. Het is niet zeker of het meisje de liefde zal beantwoorden. Bijna vijf minuten is er de passie én de onzekerheid. Het is, jawel, folk noir in een lage versnelling. Titelnummer ‘Solitary Company’ volgt. Strijkers zetten in, de vocalen zijn ingetogen, een man en een vrouw melden zich in Carlton Arms Hotel. Of het een geheim weekend weg is of zo maar wat vrije dagen voor een echtpaar blijft onduidelijk. Na twee rustige nummers wordt voor ‘Stardust’ de elektrische gitaar uit de koffer gehaald. Altziebler fluit opgewekt het intro vol. Er is een versnelling, de luisteraar ontwaakt mogelijk uit een film noir dutje.

Solitary Company is geen release met veel versnellingen. ‘The Ferris Wheel’ doet door de harmonica denken aan The Waterboys. De Engelse en Ierse invloeden doen de sound goed. In afsluiter ‘Remember Me’ gaat het tempo opnieuw naar de laagste versnelling en zweeft een voet boven het rempedaal.

In de huiskamer is het licht gedempt, speelt de installatie opnieuw het openingsnummer en sluit de luisteraar nogmaals de ogen. Solitary Company is een release voor de liefhebber, voor de luisteraar die in de garage hangt en maar weinig klussen klaart. De langzame nummers op dit album verschillen te weinig om echt indruk te maken. Tracks als ‘Stardust’ en ‘Remember Me’ vallen vooral op door het hogere tempo en nestelen daarom moeiteloos in het brein van de luisteraar. Een ieder gunt de leden van Son Of The Velvet Rat nieuwe liefdes, maar dat moet dan wel iets luider van de daken worden geschreeuwd. Het zou een mooi voornemen voor een volgende release kunnen zijn. (Fluff & Gravy Records)