Meteen naar de inhoud

Deacon Blue, Riding On The Tide Of Love

De nieuwste en tiende release van de Schotse band Deacon Blue, het album Riding On The Tide Of Love, is een vervolg op het album City Of Love van maart 2020. Niet alleen een zichtbaar vervolg, de vorige was groen, terwijl de nieuwe hetzelfde ontwerp heeft maar blauw is, muzikaal is het ook verwant. Deacon Blue is een Schotse band uit Glasgow, opgericht in 1985 met een eerste album release in 1987, namelijk het zeer goed ontvangen Raintown. De line-up wordt nog steeds aangevoerd door Ricky Ross (piano en vocals) en Lorraine McIntosh (vocals en tamboerijn) met verder James Prime op keyboards en Dougie Vipond op drums en percussie, dezelfde samenstelling dus als in 1985, maar nu met hulp van Gregory Philip (vocals, gitaren, keyboards, productie en mix) en tenslotte Lewis Gordon op bas. Afkomstig uit de new wave van de tachtiger jaren heeft Deacon Blue nog steeds zijn eigen geluid en kan gerangschikt worden onder de noemers alternative-rock en sophisti-pop. Een succesvolle band ook met een trouwe aanhang, vooral in het VK en thuisland Schotland, en een imposante reeks goed ontvangen singles en albums. Vorig jaar stond de teller op totaal zeven miljoen verkochte albums, twaalf top 40 singles in Engeland en twee nummer één  albums in Engeland en Schotland.

Niet alleen voor de fans en volgers van Deacon Blue is dit nieuwe album een feest, maar ook als nieuwkomer en ontdekker van de new wave is de kennismaking makkelijk. De muziek is krachtig, melodieus en is verrassend modern gebleven en heeft de tand des tijds prima doorstaan. De productie is net als de muziek mooi en helder, alles is te horen, elk instrument, elk meerstemmig gezongen woord. Toch is het prettig dat de teksten bij het album of cd zitten: meelezen geeft toch altijd meer diepgang aan een nummer. Acht nummers slechts, maar de diversiteit en de sfeer zorgen ervoor dat het langer lijkt dan een half uur. (EarMusic)

Scroll To Top