Meteen naar de inhoud

Ross Cooper, Chasing Old Highs

Mijn oude country hart bloeide bij de tweede plaat van Ross Cooper I Rode the Wild Horses al erg op en ik was dan ook zeer verheugd op een vervolg. Die is dit jaar uitgekomen met Chasing Old Highs. De Texaanse troubadour uit Lubbock weet met Chasing Old High opnieuw indruk te maken met een herkenbare Texas country sound die we van zijn eerdere platen kennen.

Het is een toegankelijke plaat geworden die meteen vanaf opener Freewheelin Feelin de Texas sound laat horen. Wat is dan die Texas sound hoor ik je zeggen? Texas country is al sinds jaren de tegenhanger van country uit Nashville. Recente jaren staan er steeds meer country artiesten uit Texas op met een authentiek country geluid. Een geluid die veel pedal steels, fiddles en akoestische gitaren bevatten, soms vermengd met rock. Voorbeelden van dit soort country artiesten zijn Aaron Watson, Flatland Cavalry, Randy Rogers Band. De jonge Ross Cooper hoort zonder twijfel ook bij deze groep.

Tekstueel gezien gaat Texas country ook wat dieper dan de Nashville schrijfsels. Ross Cooper heeft op Chasing Old Highs vooral gekozen voor thema’s zoals cowboys, het leven als muzikant en zijn thuisstaat Texas. Op Flatland bijvoorbeeld verlangt hij erg terug naar de vlaktes van waar hij is opgegroeid en op titelnummer Chasing Old Highs vertelt hij dat het leven van een rodeo ster nog helemaal niet zo makkelijk is.

Het beste wat deze plaat te bieden hebben staat naar mijn mening in het midden. Met Cowboy Picture Show, Hello Sunshine en Named After a River (For Brazos) laat Ross Cooper met positieve teksten en catchy melodieën de wolken wegtrekken en de zonneschijn doen opkomen. Fijne country muziek die Cooper mee laat doen met de Eredivisie van Texas country artiesten. Want eerlijk toegegeven niet alle muziek dat uit Texas komt is even goed.

Dit is dus country muziek van de hoogste plank. Ross Cooper heeft met Chasing Old High uitstekend vakmanschap afgeleverd en inspiratieloos is het allerminst. Het blijft in de muziek altijd afwachten of een tweede en derde album even fris zijn als het debuut. Maar Ross Cooper maakt zijn belofte zonder meer waar. Mijn country hart is door Chasing Old High weer even verzadigd en deze plaat komt zeker terug aan het einde van het jaar. (Eigen Beheer)

Scroll To Top