David Olney & Anana Kaye, Whispers And Sighs

Helaas is onze topfavoriet David Olney ons ontvallen op 18 januari van het vorige jaar,2020 dus, jullie herinneren ongetwijfeld de onverwachte dood midden in een concert. Een enorm gemis. Maar er was nog wat materiaal in een vrijwel afgeronde staat aanwezig en wel een samenwerkingsverband met de voor mij onbekende Anana Kaye en haar echtgenoot Irakli Gabriel, een uit Georgië afkomstig muzikaal paar dat de aandacht heeft getrokken in het land van de Americana. David schrijft een introductie in het prachtige hoesje van de CD. Hij schreef het in December 2019, Covid 19 is nog ver weg. Ik citeer: ‘Illusionists are of particular interest these days. Seances and magic shows. People seem obsessed with the nature of reality. Do we live in a dream? Whose dream? It is a time of despair and hope, cynicism and blind faith, love and hate. I have made two new friends in this enigmatic city (Nashville), Irakli Gabriel and Anana Kaye. We meet often at a bistro. In the early morning hours we are the only ones left in the bistro. Anana moves to the piano, Irakli and I pick up guitars and we play and string songs. We have no idea where the songs come from but they bring a peace of mind like an old photograph of home’.

Dat is de poëtische Olney die we hebben leren kennen. De liedjes zijn (dus) geschreven door David, Anana en Irakli met in vijf songs hulp van John Hadley, de man waar David de laatste tijd vaak mee werkte. Maar met name het prachtige muzikale landschap van de CD valt op. De schitterende arrangementen van Anana, Irakli en producer Brett Ryan Stewart hebben mij warm getroffen, alsmede de zigeuner-viool in meerdere songs, de hese, zwoele stem van Anana en de heerlijke Olney-juwelen als ‘Behind Your Smile’ en ‘The Great Manzini’ (waarin liefdesperikelen worden toegeschreven aan een illusionist). In de begeleiding horen we naast gitaar, bas en drums ook piano, viool, cello, saxofoon, French Horn. Slechts ampele momenten na het afronden van de mixing kwam het bericht van het overlijden van Olney. Een van de songs heet overigens ‘My Favorite Goodbye’, zou hij ….. Hij laat een waardig testament achter. (Schoolkids Records).