Meteen naar de inhoud

Soo Line Loons

De derde langspeler van Soo Line Loons is de prachtige aanleiding om iets over de groep te vertellen en aandacht te besteden aan dit album met de titel Soo Line Loons. Vroeg in 2019 ontmoette singer-songwriter Grant Glad vlak voor het gebruiken van wat studiotijd drummer Robin Hatterschide. Matthew Fox bezette iets later de tweede plek in de ritmesectie en violiste Kristi Hatterschide, jawel de moeder van, werd gevraagd aan te sluiten. Multi-instrumentalisten Matthew Fox en Erik Loftsgaarden  pasten daarna prima in de line-up van Soo Line Loons. Debuut A Place No One Belongs verscheen in 2019 en opvolger What Matters Now: The Quarantine Sessions was vooral een aanloop naar het derde album.

What Matters Now: The Quarantine Sessions was ook het verslag van de huidige pandemie, het verhaal van een groep die niet op tournee kon om liedjes aan bezoekers van concerten te laten horen. Dus was er de studio en werden nummers in diverse bezettingen opnieuw opgenomen. De sessies met bekende nummers in nieuwe uitvoeringen waren een handreiking naar de fans. Zo zouden de liedjes tijdens optredens hebben geklonken.

Na deze opnames was het tijd voor nieuw materiaal. De deur van de studio werd dicht getrokken en ideeën, ingevingen en flarden muziek voor nieuwe tracks werden gedeeld. De play-knop stond continue ingedrukt. Grant Glad: This is a much more collaborative effort for the band than the previous albums. On this album we all wrote the songs in the room while we were rehearsing.

Opener ‘Old Mill’ wordt door de band een rock ‘n’ roll ballade genoemd. Donkere zinnen, een dreigende viool en een ritmesectie die het tempo bepaalt. Het is zo’n nummer waar een band na het opnemen alleen maar tevreden mee kan zijn. In ‘Long Winter’ lijkt de band in een bar te staan. Winterse temperaturen kloppen op de ramen, maar binnen is er de warmte van het line dancing.

Soo Line Loons hebben negen nummers in de studio opgenomen. Americana en veel meer, zo is de muziek te omschrijven. Folk, country, rock, blues en bij al dit moois zijn er bevriende muzikanten. Charlie Parr speelt slide gitaar op ‘Hope’. Jonge musici werken samen met lokale legendes. En het stuwt de kwaliteit van de muziek omhoog!

Soo  Line Loons mag bij diverse radiostudio’s het nieuwe album pluggen, maar kan en mag niet langs de zalen met de pas gemaakte songs. Gelukkig zijn er streams, websites en winkels die weer open mogen. Schaf dit product aan in de locale platenzaak. En mocht de langspeler niet in de schappen staan, bestellen!! Een punt van kritiek. Soo Line Loons duurt slechts een kleine dertig minuten. Kwaliteit mag en moet langer duren. (Don’t Quit Your Day Job Records)

Scroll To Top