Bluewire, Tip Jar Legacy

Turnhout in ons buurland België is de plek waar Bluewire werkt en woont. Bluewire is een kwintet en heeft in de line-up gitaar, mandoline, bas en viool alsmede percussie. Hulp is er op accordeon en banjo/dobro. Bluegrass, hoor ik jullie al verzuchten. Jawel, maar er is meer. De band brengt een aanstekelijk mengsel van swing (‘It’s a Sin to Tell a Lie’ met een knipoog naar Fats Waller, ‘Having Myself a Time’ van Billie Holiday’), jazz (‘Benny’s From Heaven’, een burlesque variant op het aloude ‘Pennies From Heaven’, gebracht in ‘Ry Cooder-stijl’), country (‘Coming on Strong’ van Brenda Lee), Jimmy Rogers-blues (‘Travellin’ Blues), bluegrass (gekoppeld aan ‘Tell Me Baby Why You Been Gone So Long’ van Mickey Newbury’), Mexicaanse folk (‘Las Golondrinas’, we kennen het van Tish Hinojosa), conjunto (‘Otro Vasito’, een prachtig liedje van Tish Hinojosa). De arrangementen zijn van de groep en accordeonist Flor Verschueren. Kortom, een aangenaam en heerlijk luisterbaar geheel, dat met zichtbaar genoegen wordt gebracht. Mooi gevarieerd geheel. Een klein minpuntje is wat mij betreft de zang op ‘It’s a Sin to Tell a Lie’, waar de stem van Katrine Duyts iets te scherp doorkomt. Ik zei het al, een klein minpuntje, deze CD is erg aangenaam luistervoer.

Een prima debuut van een sympathieke groep uit het Belgische, uit de Kempen om precies te zijn. Een compliment verder nog voor het doosje en de begeleidende toelichtingen op de songs. (independent)