Popa Chubby, Tin Foil Hat

In maart 2020 keerde Popa Chubby terug van een optreden in Florida om bij terugkeer geconfronteerd te worden met de gevolgen van de Corona crisis. Hij sloot zich op in zijn studio en nam het nummer “Can I Call You My Friends?” op, waarmee hij zijn fans een hart onder de riem wilde steken. Het nummer werd positief ontvangen en hij besloot een heel album bij elkaar te schrijven en op te nemen en dat heeft geresulteerd in de CD ‘Tin Foil Hat’.

Over een aantal jaren kan men zich aan de hand van deze CD een mooi beeld vormen over de huidige tijd. Het is een gevarieerd en ge-engageerd album geworden met elf zelfgeschreven songs, die variëren van blues-rock, rock ‘n’roll, reggae tot soul. Persoonlijk heb ik altijd gevonden dat Popa ondergewaardeerd wordt als songwriter. Ook nu weer een CD met uitsluitend pareltjes, waarbij hij niet wegduikt om zijn mening te geven over Donald Trump, Corona ontkenners en aanhangers van complot theorieën.

Met het openingsnummer, de rocker “Tin Foil Hat” (aluminium hoedje) hakt hij er gelijk in en met “Baby Put Your Mask On” laat hij ook horen waar hij voor staat. “No Justice, No Peace”, “Someday Soon (A Change Is Gonna Come) en “”Another Day In Hell”, laar hij horen geen Trump fan te zijn. “You Ain’t Said Shit” is een licht bkluesy werkje, waarin ongefundeerde meningen op de hak worden genomen. Twee uitstekende werkjes, die ik nog even speciaal wil noemen zijn “Another Day In Hell” (met super baspel) en het instrumentale “Boogie For Tony”.

Het is ook een echt solo album, dat zonder medewerking van andere muzikanten. Voor degenen, die Popa Chubby alleen van zijn stevige live optredens kennen, zal het wellicht even wennen zijn, maar wat mij betreft is dit een topper.