Dan Cimaglio, Let The Light Shine

Singer-songwriter Dan Cimaglio heeft het afgelopen jaar alle eerder volgeschreven snippers papier met vluchtige teksten en elke aanzet tot een liedje opnieuw door zijn vingers laten gaan. Cimaglio had zich gevestigd in Oregon, USA en nam alle tijd om de eigen muzikale geschiedenis te onderzoeken. Daarnaast pakte hij zijn gitaar en legde nieuwe ideeën vast. Zonder tijdsdruk werden de contouren van Let The Light Shine duidelijk.

Na de verhuizing terug naar Chicago lonkt de studio en vriend Domenic Bucci weet tijd te ritselen in International Fingers Studio. Liedjes met thema’s als liefde, verlies, hoop en familie komen uit de tas en worden ingestudeerd. Er staat geen platenmaatschappij met rekeningen te wapperen, alles blijft onafhankelijk. Let The Light Shine is een independent product. Twee liefhebbers leggen met precisie en muzikaal vakmanschap acht nummers vast.

Let The Light Shine is een langspeler voor in de huiskamer. Cimaglio en Bucci hebben geen studio volgestouwd met apparatuur nodig. Het duo heeft slechts wat gitaren en percussie meegenomen. Op volgeschreven vellen papier staan de teksten. Na wat oefenen wordt een eerste opname gemaakt. Door het ontbreken van tijdsdruk is een tweede of derde opname mogelijk. Elke take heeft een eigen signatuur en een uniek karakter.

‘Til The Morning Light’ opent. Vier minuten folkmuziek met een eenvoudige tekst.

Lay your head down to sleep.
With the stars in your eyes.
Leave the candle burn.
‘Til the morning light.

De tekst is simpel en veelzeggend. Cimaglio zoekt rust bij zijn geliefde. ‘You’re The Starlight’ volgt en heeft ook een begrijpelijke tekst. De stem van Cimaglio is warm en invoelend en dat is meer waard dan teksten die zo ingewikkeld zijn dat de luisteraar zonder tekstvel verdwaald in de muizenissen van de schrijver.

Tweeëndertig minuten en negen seconden zingt Dan Cimaglio over zijn liefje, de familie en alledaagse gebeurtenissen. Let The Light Shine is zo’n plaat voor bij een eerste kop koffie op een vrije en zonnige dag. Het is muziek zonder al te veel pretentie maar gedreven en bekwaam gemaakt. (Independent)