Meteen naar de inhoud

Israël Nash, Topaz

Israel Nash’s nieuwe album Topaz werd in de loop van een jaar opgenomen in zijn studio Quonset vlakbij zijn huis in Dripping Springs, Texas. Hoewel zijn muzikale vrienden uit het nabij gelegen Austin meewerkten aan het tot stand komen van dit album, is Topaz toch het eerste album geworden waar Israël Nash vooral veel zelf aan gewerkt heeft. De belangrijkste reden daarvoor is dat hij zelf wilde bepalen wanneer en hoe hij de opnames deed. Op zo’n manier kon hij, zodra hij een bruikbaar idee had, direct de opname knop indrukken en zonder tijdverlies zijn muzikale ingeving vastleggen. De laatste jaren had hij veel nagedacht, niet alleen hoe hij muziek wilde maken, maar ook waarom.

Zijn contemplaties en nieuwe wijze van opnemen heeft geresulteerd in een album dat een iets andere sound heeft gekregen dan wat wij eerder van hem gewend waren. Zeker ten opzichte van zijn eerste album dat hij maakte nadat hij net verhuisd was van New York naar Texas in 2011: Barn Doors and Concrete Floors, maar ook zijn vorige studio album uit 2018 Lifted had nog dat psychedelische snuifje. Zelf noemt hij Topaz een ‘rock&roll experiment met blazers, gospelkoren, branie, hoop en pijn’. Het heeft nog wel dezelfde pit, maar is tegelijkertijd ook wat ingekeerder; rock&roll zou ik het niet noemen. Een voorproefje is al te beluisteren op o.a. Spotify in de vorm van een EP met vijf nummers. Met het album Topaz als experiment heeft Israël Nash een nieuwe stap genomen en laat hij horen dat zijn, bij voorkeur zelfvoorzienende, leven op een boerderij in de Texas Hills hem muzikaal beslist vooruit gebracht heeft. Of het bij een experiment blijft moeten we afwachten, feit is wel dat hij opnieuw een boeiend album afgeleverd heeft dat na vele keren beluisteren zeker niet verveeld en zelfs nieuwe details prijsgeeft.(Loose Music)

Scroll To Top