Meteen naar de inhoud

Catherine Britt, Home Truths

Dat Australische Catherine Britt een echte country vrouw is, is na afloop van Home Truths wel duidelijk. Eigenlijk al vanaf het eerste nummer I Am a Country Song. What’s in the name? In dit nummer worden onder andere Hank Williams en George Jones aangehaald en dat kan soms goed en soms slecht uitpakken. Hier bedoel ik mee dat niet iedere artiest dit soort grote country artiesten eer aan doen met hun muziek. Maar Catherine Britt doet met haar muziek wel degelijk eer aan de helden van vroegere tijden.

Muzikaal gezien horen we genoeg variatie met veel gebruik van pedal steels en fiddles. Home Truths straalt wat dat betreft al veel country uit. Het heeft daarentegen wel een poprandje, want alle nummers liggen makkelijk in het gehoor en de productie is hier en daar gladgestreken. Maar nergens storend en het voelt allemaal heel authentiek aan.

Catherine Britt trommelde voor Home Truths andere artiesten op zoals Australische country artiest Lee Kernaghan en de redelijk bekende Jim Lauderdale. Niet zomaar wat namen die hier worden neergezet. En niet te vergeten dat Home Truths Britt’s negende album alweer is. Ze kent de wegen in de country muziek en heeft inmiddels een status opgebouwd waarbij zulke artiesten maar al te graag hun medewerking verlenen.

De muziek van Britt toont veel gelijkenissen met de veelbelovende Caitlyn Smith die vorige jaar haar tweede plaat Supernova uitbracht. Alhoewel Smith meer een folk-pop benadering heeft op haar albums zijn de stemmen van beiden dames identiek. Stemmen die krachtig en groots kunnen uithalen. Home Truths heeft zoals Supernova ook dit soort mooie momenten.

Home Truths is een fijne country plaat geworden die de country roots niet schuwt. Daarnaast heb je een ervarenheid van Catherine Britts die inmiddels weet hoe country werkt en dat maakt dit een gedenkwaardige plaat die mij alles meevalt. Het is in ieder geval geen volledig pop album geworden die zich voordoet als country. Iets wat je tegenwoordig veel ziet. Nee, Catherine Britts is een country lied en fan in hart en nieren. Dat blijkt uit alles. (Beverly Hillbilly Records)

Scroll To Top