Meteen naar de inhoud

Sunshine Cleaners, Sad Songs For Us To Bear

Bijna twee jaar geleden maakte ik in de studio van Radio Ridderkerk kennis met het Zeeuwse trio Sunshine Cleaners, dat daar een zeer indrukwekkend optreden gaf ter presentatie van hun CD ‘Silent Voices’. Nog voor het optreden afgelopen was kreeg ik twee messenger berichtjes binnen van vrienden, of ik hun CD voor hen wilde meebrengen. Dat werden dus drie exemplaren. Een live optreden, waar ik vorig jaar naar uitgekeken had werd helaas uitgesteld in verband met Corona. Maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Inmiddels ligt hier het nieuwe album van het trio voor me: ‘Sad Songs For Us To Bear’. Het trio bestaat uit Jacqueline Heijmans (zang), Sjef Hermans (gitaar//zang) en Geert de Heer (dobro/mandoline). Evenals op de eerste CD zijn er verder bijdragen van Gait Klein Kromhof op harmonica en Wissem Ziadi op viool. Hermans, De Heer en Klein Kromhof spelen overigens al vele jaren samen in de band Champagne Charlie.

Het thema van het album is gewone mensen met bijzondere prestaties in ongewone omstandigheden. Sjef Hermans heeft de gave om de geschiedenis van deze mensen samen te vatten in teksten van zeer aangrijpende, integere songs. Veel mensen, die tijdens de tweede wereldoorlog boven zichzelf uitgegroeid zijn, maar ook muzikanten als Blaze Foley (wiens ‘Our Little Town’ een van de twee covers op dit album is) en blues/gospelzanger Blind Willie Johnson. De ander cover is de traditional ‘I Had A Real Good Mother And Father’. Maar ook een hedendaagse dame als Greta Thunberg krijgt een fraai eerbetoon.

Een echt vrolijk album is het niet, maar dit album pakt je vanaf de eerste noot, zelfs mij als ‘Blues-purist’. Het is ondoenlijk om er nummers tussenuit te pikken. Alle nummers zijn even sterk. De stemmen van Jacqueline en Sjef passen uitstekend bij elkaar en Geert de Heer zorg op mandoline en dobro voor een perfecte aanvulling op de gitaar en stemmen. Alles wordt op serene en ingetogen wijze \vertolkt. Zondermeer is dit pareltje een aanrader en laat horen dat de huidige lockdown eigen niets voorstelt met het leed van de hoofdrolspelers in deze liedjes. Een voorproefje is te vinden op de website (www.sunshinecleaners.nl) of de Facebook pagina van de band.

Scroll To Top