Meteen naar de inhoud

NinaLynn, Hummingbird

En zo vanuit het niets verschijnt er een nieuwe artiest op het Nederlandse Americana / Country toneel. NinaLynn uit Uithoorn is de naam en ze raakt met haar debuut Hummingbird gelijk het juiste vogeltje. Met een keur aan professionele muzikanten verzameld is dit album kwalitatief even waardig als de muziek uit het grote Amerika.

De artiesten waar NinaLynn al vroeg mee is opgegroeid hoor je op Hummingbird veel terug. Een jonge Taylor Swift is direct een naam waarmee je deze plaat kan associëren. Het is er een van het zoete soort en dat schuwt Hummingbird niet. De stem van NinaLynn en de muzikale inkleuring geven deze signalen sterk af. En dat is niet in negatieve zin bedoeld. Integendeel, de nummers zijn sterk, hebben een eigen smoel en blijven lang nagalmen. Popachtig of niet, dit zijn alleen maar goede tekenen.

Extra credits gaan uit naar de muzikanten die NinaLynn om zich heen heeft gevormd. De professionaliteit straalt van Hummingbird af. Ten eerste is daar producer en multi-instrumentalist Janos Koolen die het project in goede banen heeft weten te leiden. Hij heeft naast het producen ook verschillende instrumenten ingespeeld zoals de banjo, mandoline en dobro. Dan de muzikanten in de frontlinie: drummer / percussionist Arthur Bont, bass Lucas Beukers en op de fiddle Joost van Es. Het totale plaatje klopt en zorgt voor een rijk belegde plaat met genoeg diversiteit aan instrumentatie.

De Nederlandse markt voor Americana / Country loopt erg achter op die van Amerika. De muzikale beleving van het grotendeel van de Nederlanders is heel anders. Maar jaar op jaar en stukje bij beetje zie je de populariteit voor deze niche hier groeien. Artiesten als Mercy John (mede-schrijver van hit Roller Coaster), JW Roy en Tim Knol blijven hun Americana roots trouw en maken vanuit passie muziek. Ondanks dat de muziek hier relatief weinig doet. Daar zit dus wel degelijk verandering in te komen en ik twijfel er ook niet aan dat NinaLynn met dit soort muziek een mooie toekomst voor zich heeft.

Het valt te bezien of ze bij haar roots blijft of helemaal naar pop schakelt zoals Ilse DeLange tegenwoordig doet (Gravel & Dust daargelaten). Wat ik wel weet is dat Hummingbird een zeer sterke plaat is geworden en dat NinaLynn de kwaliteiten heeft om een plekje te veroveren in de Nederlandse Americana markt. De toekomst zal uitwijzen of ze dit gaat waarmaken, maar het eerste fundament ligt met Hummingbird stevig vast. (Strictly Country Records)

Scroll To Top