JB & The Hüggeli, Thank You Blues

Det Hyggelige Blues Band, White Shirt Blues Band, Shotgone, Klüvers Big Band, Arhus Jazz Orchestra, Kims Bacon, Skriver Bjarnesen Band. Ole Frimer Band, Shades Of Blue en JB & The Hüggeli. Namen uit een schrijven dat wordt meegestuurd bij het verschijnen van een nieuwe langspeler, ofwel namen van groepen waarin  Jesper Bjarnesen, jawel JB, musiceerde. De schrijver van het persbulletin gaat nog even door en noemt nog wat groepen waarin een aantal van de begeleiders van Bjarnesen spelen. Het is al met al een komische hoeveelheid informatie en vooral een confrontatie met het geringe aantal Deense groepen die een plek in de huiskamers van Nederlandse verzamelaars hebben gevonden.

Thank You Blues telt elf nummers. ‘Will You Be Mine’ opent en is bijna drie minuten lang lekker slepende blues. ‘Fine’ rijmt op ‘devine’ en daarna natuurlijk op ‘mine’. Teksten schrijven voor blues krakers is zo simpel als het na elkaar zetten van de letters in een alfabet. De ritmesectie legt een soepel fundament, de piano speelt af en toe een sprankelende solo. De stem van JB is doorrookt en ademt een strakke borrel. ‘Blues Ain’t Always Sad ‘ is daarna een stampende bluestrack. Na een keer luisteren is de  tekst mee te zingen en kan de concentratie gebruikt worden voor de danspassen. ‘A Few Things’ heeft een heerlijk intro en tussen de coupletten een solo die vraagt om luchtgitaar spelen.

‘Old Trusted Friend’ graaft in de geschiedenis van de blues en riekt naar de deltablues uit de USA, ‘Can You Hear Me Knocking’ heeft een bluesthema zo oud als de weg naar de pot waar Abraham mosterd vond. ‘When I’m In Love’ is een stampende blues. JB & The Hüggeli nemen de luisteraars nogmaals mee naar de dansvloer om drie minuten te pogoën.

Thank You Blues is zo’n release die ervaren klinkt, in elkaar is gezet door vakmensen en gespeeld wordt door muzikanten die elke klap van de zweep kennen. Door de liefde van JB & The Hüggeli voor de blues is deze release meer dan behang blues. De ervaring van deze groep is opgedaan in al die eerder genoemde groepen, het plezier waarmee na al die groepen de blues op deze release wordt gemaakt is overtuigend. (Independent)