Kat Danser, One Eye Open

Kat Danser was vóór haar nieuwe album One Eye Open nog een geheel onbekende artiest voor mij. Niet zo verwonderlijk, want ze maakt Blues muziek. En dat is nu net een genre waar ik nog een leek in ben. Maar door de aantrekkingskracht van de artistieke album cover heb ik toch maar de sprong gewaagd. En dat is mij allemaal met goede zin bevallen.

Door Danser’s intensieve reizen door het land Cuba is One Eye Open tot stand gekomen. Dat hoor je definitief terug op de plaat. Met het veelvuldig gebruik van trompetten doet One Eye Open met veel warmte Zuid-Amerikaans aan. Naast het effectieve gebruik van trompetten wordt het album gecomplementeerd met de bekendere instrumenten zoals gitaar, bass en drums. Tegenover de instrumentele vormgeving staat de rauwe en doorleefde stem van Danser. Het zijn twee gegevens die de muziek spannend en intrigerend maken.

Kat Danser kent zo haar klassiekers, want op One Eye Open zijn twee covers te vinden. Bring It With You When You Come van Gus Cannon uit 1920 en Get Right, Church van Jessie Mae uit 2003. Daarnaast is het nummer Please Don’t Cry geïnspireerd op Patsy Cline, een bekende country artiest uit de jaren 60 die helaas door een vliegtuigcrash te vroeg overleed.

Voor de Blues-fanaten is Kat Danser absoluut een artiest om in de gaten te houden. De ervarenheid en klasse op One Eye Open is niet te ontkennen en je hoort professionele vakmensen aan het werk. Dat is niet heel raar aangezien dit Kat Danser’s zesde album is. Ze heeft de juiste mensen om haar heen verzameld. Maar toch, om na zoveel albums nog steeds fris en creatief te klinken is alleen maar klasse.

Of dit een goede start is voor mijn reis door blues muziek is? Ja zeker. Er zullen ongetwijfeld bekendere blues muzikanten zijn waar ik mijn start mee had kunnen maken, maar dat verandert niet het feit dat ik genoten heb van One Eye Open. Kat Danser straalt met One Eye Open in ieder geval genoeg toekomstmuziek uit en krijgt van mij een groen vinkje om als artiest in de gaten te houden. (Black Hen Music)