Mac Leaphart, Music City Joke

De EP Lightning Bob was in 2018 het laatste teken van leven van Mac Leaphart. De inwoner van Nashville debuteerde in 2008 met de langspeler Line. Rope. Ect. Leaphart werkte in dat jaar achter de bar in South Carolina en zag op het podium artiesten langs trekken die minder kwaliteit hadden dan de barmedewerker. Na een verhuizing naar Nashville startte hij een avond voor lokaal talent. Op deze manier kregen singer-songwriters met een country signatuur een kans om op te treden en kon Leaphart met grote regelmaat zelf de gitaar uit de koffer halen. In 2015 verscheen het album Low In The Saddle, Long In The Tooth. Leaphart kreeg recensies vol lof en won met zijn nieuwe product prijzen in New Folk competities. Music City Joke gaat verder op de jaren geleden ingeslagen weg. Het is een release waarbij de repeat knop veelvuldig mag worden ingedrukt.

Opener ‘El Paso Kid’ is een uptempo countrytrack met een hoofdrol voor Fats Kaplin op viool. Leaphart verhaalt over het begin van zijn carrière, het reizen naar optredens en de eerste liedjes die hij schrijft. Zo is Music City Joke vanaf de eerste tonen een persoonlijk album. ‘The Same Thing’ is een ballade die na een rustig intro op gang wordt getrokken door de ritmesectie Brad Jones (bas) en Logan Todd (drums). Fats Kaplin soleert in deze song op pedal steel. In ‘Blame It On The Bottle’ bezingt Leaphart het laten staan van alcohol. Hij zingt over een gesprek met een vriend, waarbij niet de drank verantwoordelijk is maar de drinker. ‘Honey, Shake’ is daarna onversneden rock ‘n’ roll. De luisteraar wordt meegenomen naar de dansvloer en mag in beweging komen.

In ‘Ballad Of Bob Yamaha or A Simple Plea In C Major kiest Leaphart voor een afwijkend perspectief. Het is alsof zijn in Japan gebouwde gitaar de tekst zingt.

I’m just an old gitar. Nobody has ever played too good.
Just lean me up against the wall. Learned a few chords and that’s all.
I don’t get my strings changed as often as it should.
I’m just an old gitar. Nobody has ever played too good.

Liedjes van Bob Seger, Taylor Shift en Neil Young komen langs. Elke eigenaar heeft een eigen smaak en past in de tekst die Leaphart voor zijn gitaar schreef.

Na tien nummers komt track ‘That Train’ nogmaals langs. De singelversie is voor de radio met een minuut ingekort. Music City Joke is een heerlijk album waarbij countrymuziek wordt opgesmukt met elementen uit de rock ‘n’ roll en de blues. Leaphart brengt zijn doorleefde teksten met een juiste dosis relativerende humor. Music City Joke is een release waarbij elke luisteraar de repeat knop zal zoeken om de tijdloze nummers steeds opnieuw te beluisteren. (Independent)