Tip Jar, One Lifetime

In 2014 verscheen het debuut van de Nederlandse formatie Tip Jar. Toetsenist, accordeonist Bart de Win had toen al drie prachtige solo-CD’s op zijn naam staan met prima Americana. Zijn partner Arianne Knegt verzorgde hier en daar al wat vocals. Op ‘Back Porch’ presenteerden zij zich voor het eerst als Americana/country/folk duo. Het was een uitermate veelbelovend debuut. Ik schreef destijds: ‘Een tip, dit debuut van Tip Jar! Prachtige liedjes, een heerlijk ontspannen sfeer, puike samenzang, uitstekende begeleiding!’ Maar het was nog maar het begin! Na ‘Back Porch’ verschenen ‘Let Go’ (2015),  ‘Gemstone Road’ (2017) en ‘Onward’ (2018) in wat een heerlijke stijgende prestatiecurve mag worden genoemd. Dat het twee jaar duurde voordat de vijfde CD verscheen mag op het conto van Covid 19 worden geschreven. Er waren opnames gepland in Texas, maar die moesten worden gecanceld.

Gelukkig zijn er ook in ons land prima opname studios, zoals de Daltoon Studio in Eindhoven, dicht bij Nuenen, de woonplaats van Bart en Arianne,. En dankzij internet konden vrienden in Texas hun bijdragen leveren, dus horen we uit Texas Walt Wilkins (vocals), Ron Flynt (bas, opnamestudio) en Bill Small (bas, vocals, opnamestudio). Uit eigen land horen we onze beste fiddler Joost van Es, Tonnie Ector op staande bas, Harry Hendriks op gitaar, ukulele, mondharmonica en banjo, BJ Baartmans op dobro en mandoline, Baer Traa op vocals, Harold Spaan op tuba en producer Eric van der Lest op drums. Het geheel is op meer dan voortreffelijke wijze gemixt door Van der Lest.

De songs zijn zeer sterk, uiteraard is Bart de belangrijkste auteur, maar er zijn prima bijdragen van zijn Arianne, van Ron Flynt, Walt Wilkins en Bill Small. De CD heeft elf songs in een heerlijke variatie aan stijlen, vrijwel alle songs zijn blijvertjes. We horen invloeden van cajun (‘Go to Get Lucky’), bluegrass (het heerlijke liefdesliedje ‘Kiss Me’ met uiteraard Van Es in een hoofdrol), soul (‘Best Year of Your Life’, ‘Find Your Way’, ‘Tell Me Something’) en folk (‘Amsterdam Rain’, waarin Bart flarden van ‘Tulips From Amsterdam’ op zijn accordeon laat horen en ‘One Lifetime’ met prachtige samenzang van Bart en Arianne met Harry op gitaar als enige begeleiding). Er is een prachtig walsje (‘Dreamer’s Dream’). Bart speelt piano, accordeon, wurlitzer,B3 en melodica (een klein toetsenbord met een mondstuk, weet u wel, in het o, zo subtiele ‘’Something I Said’). Speciale vermelding heb ik voor het afsluitende nummer in New Orleans style, ‘The Right Words’ (met hoofdrollen voor klarinet -van Gilad Alzman uit Athene- en tuba. Verder is er een geweldige Crosby/Stills/Nash-achtige samenzang van Bart, Arianne, Baer en Harry op “Falling Angel’. Wat heb ik genoten van deze sublieme CD, Tip Jar is alweer gegroeid en levert een topper in zijn genre af.

Het is duidelijk, ‘Tip Jar’ hoort bij de absolute top van de Nederlandse Americana/folk-scene. Betere Americana is in ons land niet te beluisteren. De nieuwe CD is het absolute hoogtepunt van hun oeuvre tot dusver. Wat een muzikaliteit, wat een heerlijke samenzang. Het speelplezier druipt er vanaf.  I love these people and their fine music! Verplichte aanschaf!!! (independent, Shine A Light Records)