Anna Elizabeth Laube, Annamania

Eerder bracht ik verslag uit van Anna Laube’s derde (‘Anna Laube’) en vierde cd (‘Tree) in respectievelijk 2015 en 2016. Over ‘Tree’ schreef ik destijds: ‘Anna Laube omarmt op deze prachtige CD folk, country, rock, jazz en blues en maakt hierdoor een prachtige gevarieerde CD, een kanshebber voor mijn top 10 van 2016, nu al. Een oprechte aanrader’. En de CD kwam in mijn top-10 over 2016, ik weet niet meer op welke plek.

Waarom deze herinnering? Welnu, de inmiddels onder haar volledige naam, Anna Elizabeth Laube opererende singer-songwriter komt met een deels retrospectief album uit onder de veelzeggende titel ‘Annamania’. En het is wederom genieten van de muziek van deze dame. Behalve songs van de twee bovengenoemde CD’s staan er ook songs op van eerdere albums uit 2006 en 2009 en drie nieuwe songs, waaronder een prachtige cover (de overige songs zijn van Anna) van Tom Petty’s ‘Time To Move On’ met piano en French horn (John Turman van de Seattle Symphony) en verder het prachtige  ‘Jardim da Estrella’, wat ze onlangs schreef in Portugal en waarin Chris Joyner gevoelig accordeon speelt – mijn persoonlijke favoriet op deze CD. Inmiddels is de nomadisch ingestelde Anna (ze leerde ooit hobo spelen in Luik, België) weer terug in Wisconsin, een vlucht voor COVID en een soort warme terugkeer naar het nest van de familie. Anna’s stem is heerlijk hees, soms lekker sexy (luister naar het folky ‘All My Running’ met ook een subtiele pedal steel). Ze is bluesy (‘If You Build it’, jazzy (‘Sunny Days’), poppy (‘Hippie Boyfriend’), rockend (‘I’m Gone’), maar bovenal folky. Ook fijn is de terugkeer op deze CD van de lekkere rocker ‘Oh my (Oh me oh me oh my)’ met de heerlijke honky-tonk piano van Chuck Lovell en het prachtige ‘Tree’.

Anna Elizabeth Laube doet alweer een gooi naar een plaats in mijn top 10 – nu die van 2021, Annamania is een echte voltreffer en geeft ons het beste van deze prima singer-songwriter. Ga maar luisteren! (CRS / Ahh….Pockets!Records)