Nils De Caster & Sara De Smedt, It Takes A Believer

The Broken Circle Breakdown Band maakte in 2012 de muziek voor The Broken Circle Breakdown. De Belgische speelfilm werd goed bezocht mede door de fantastische soundtrack. Nils De Caster maakte een aantal jaren deel uit van de groep. Naast solowerk speelde de Belg ook in The Infamoes Roots Rielemans Family. Mix genoemde soundtrack en de mondharmonica van Toots Thielemans met elkaar en het geluid van It Takes A Believer is te horen.

Titelnummer ‘It Takes A Believer’ opent de langspeler. Achterin de studio zetten de muzikanten in. Het geluid van gitaren en de stem van Sara De Smedt bereikt de microfoons. De stem van Nils De Caster sluit aan. Langzame bijna akoestische muziek en er is ruimte voor de eenvoudige tekst. Het is borrelende folk. Viool en pedal steel kleuren de gedachtes die op papier zijn gezet. Volgt ‘Someday When This Life Is Over’. Opnieuw een alledaagse tekst, er wordt gespeeld met woorden. Pas als het leven voorbij is, zijn ook de problemen verdwenen. ‘All This Running Around’ is daarna opnieuw een simpel en aantrekkelijk liedje. De gemaakte clip is speels. Bij het kijken naar de beelden valt het plezier op waarmee de muziek en de opnames zijn gemaakt. Het zijn zinnen met een glimlach, net geen onzinteksten maar vrije associaties op kleine gebeurtenissen. Er is nergens pretentie en overal kwaliteit.

‘Two Hearts’ is opnieuw een song over de liefde, ‘Better Things To Do’ gaat over dagelijkse besognes. ’s Morgens uit bed springen om het gisteren gemaakte lijstje af te werken. Zo simpel kan de tekst voor een track zijn. En steeds zijn er de gitaren, de violen, de harmonieuze stemmen en klopt en mixt alles met elkaar.

Afsluiter is ‘All Is One’. What goes around, comes around. Het is een van die zinnetjes die De Caster en De Smedt mogelijk uit de platencollectie van hun ouders hebben geplukt. It Takes A Believer ademt plezier en kwaliteit. Bijna vijfendertig minuten verblijft de luisteraar in de prettige en pretentieloze wereld van dit duo uit België. Relax en geniet! (Lie Records)