Rob Kemps triggert kroegbaas Real Roots Café

Afgelopen zaterdag triggerde Rob Kemps deze kroegbaas. In het programma Matthijs Gaat Door vertelde hij over hoe hij de Franse chansons, en met name die van Jacques Brel, heeft leren waarderen. Brel’s arrangementen, manier van zingen en de passie, waarmee hij zijn liedjes brengt, troffen Kemps terwijl hij niet wist waarover zijn liedjes eigenlijk gingen. Als slimste mensen van Nederland en misgelopen Lama, die menig randstadter de mond snoerde, of nie dan Tijl Beckand, met zijn Brabantse nuchtere kijk op slim zijn, leeft als een kameleon. Ben natuurlijk geen BN’er die na het schrijven van een soort gelijke ervaring de wereld zal schokken. Na veel wikken en wegen hier dan toch een anekdote van een kroegbaas, toen hij twaalf jaar was en net tweeënzestig geworden was.

Via de British Forces Broadcasting Service (BFBS) radio, toen gevestigd in de buurt van het militaire vliegveld RAF Laarbruch (Airport Weeze) hoorde ik het liedje “Todo Tiene su fin” van de Spaanse symfonische en progressieve rockband Módulos. Drummer van de band Juan Antonio García Reyzábal schreef het liedje. De Engelse DJ, wiens naam mij helaas is ontschoten, memoreerde de dood van Brian Jones (The Rolling Stones) die, ja u leest het goed, op 27-jarige leeftijd dood werd aangetroffen in zijn zwembad. Was het de mysterieuze dood van Jones, de meeslepende muziek of toch de zeggingskracht van dit Spaanstalige liedje wat mij aangreep? Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het toen en nu nog steeds niet weet. Ik gaf het kennelijk wel een plek.

In oktober 2018, 50 jaar later, trekt deze kroegbaas naar het zuiden van het land om een verjaardag te vieren van een vriendin. Niets vermoedend zou deze avond, muzikaal gezien, eeuwig de boeken in gaan. De vriend van jaagt mij namelijk, laat op de avond, de stuipen op het lijf als hij hetzelfde liedje, maar dan afkomstig van de Spaanse flamenco zanger El Barrio, via Spotify door zijn Gettoblaster jast. Hier is de live versie daarvan.

De manier waarop El Barrio dit liedje opnieuw arrangeerde en zong greep mij opnieuw erg aan. Een emotionele ervaring die ik in mijn eentje heb verwerkt en uitgezeten. Zo intens was het! Gewapend met een smartphone kwam ik er al snel achter dat de titel Todo Tiene su Fin zoveel betekend als “Aan alles komt een einde” Die Engelse DJ moet een enorme fan geweest zijn van Brian Jones, kan haast niet anders. Vertel het maar, wat kan muziek met je doen terwijl je de tekst niet kan verstaan? Hier de vrije Nederlandse vertaling van Todo Tiene su Fin. Tijdloos dus!

Aan alles komt een einde

Ik voel het moment naderen,
dat binnen afzienbare tijd,
jij mij zal gaan verlaten.

Ik wil dat je ogen mij aankijken,
en dat je altijd de liefde zult herinneren,
die ik je gaf.

Ik zou het fijn vinden dat je op die dag,
wanneer je terugkijkt, begrijpt,
hoeveel ik je heb gegeven.

Ik kan alleen maar wachten op het moment dat,
zoals de wind de rook wegblaast,
je mij zal verlaten.

Ik hebt gezworen van mezelf te houden en ik begrijp niet,
waarom het zo heeft gelopen.

Het maakt mij niet meer uit, niets is nog belangrijk meer.
Aan alles komt een eind.

Die Snollebol toch… heb daar overigens helemaal niet mee. Kemps echter als persoon wist mijn te inspireren om deze niets zeggende anekdote met jullie te delen in deze kroeg. Wie weet ontstaat, door zijn toedoen, wel een nieuwe rubriek, je weet maar nooit. Hope you enjoyed the ride!