Meteen naar de inhoud

India Ramey, Shallow Graves

India Ramey bracht in 2017 de langspeler Snake Handler uit. Ze had ver daarvoor independent albums gemaakt onder de titels Junkyard Angel en Blood Crescent Moon. Na deze releases koos ze voor een carrière bij justitie. Als advocate ontmoette en verdedigde ze vooral vrouwen die weg wilden uit een leven van mishandeling en andere ellende. Muziek was bij het werk een uitlaatklep. Na een verhuizing naar Nashville besloot ze nogmaals tot een carrièreswitch. Snake Handler was dat jaar een eerste proeve van bekwaamheid.

Shallow Graves opent als een western. Een aanslag op gitaar en de heldere stem van Ramey zoekt de snelste weg naar het hart van de luisteraar. Ze zingt over leugens en de mensen die gebruik maken van een gebogen waarheid. Lies, lies, lies.

In een rokerige nachtclub zou de stem van Ramey de rookwolken uit elkaar klieven. In ‘Up To No Good’ zingt ze over haar eigen avonturen. Ze staat ’s nachts op en heeft weinig goeds in de zin. And tonight I’m up to no good. Ramey is op weg naar avontuur. Ze pakt echter ook de pen om de tekst van het avontuur op te schrijven. De woorden verpakt ze in countryrock met een geweldige hoeveelheid punkattitude. DIY!

‘King Of Ashes’ is een track die startte na de verkiezingen van 2016. Nadat duidelijk was geworden dat Trump de nieuwe president zou worden, leek er enigszins rust te komen in de Amerikaanse politiek. En natuurlijk ligt hier de nadruk op het woord leek. Vanaf smeulende puinhopen na de verkiezingen rapporteert de muzikante en schrijft haar tekst. De ‘King Of Ashes’ blijkt voor de zoveelste keer een politieke wolf in schaapskleren. De kiezer heeft het nakijken.

India Ramey zingt niet alleen over machthebbers met het hart op de verkeerde plek. Gordon Downie van The Tragically Hip wordt herdacht in ‘Hole in The World’. Het is een klein nummer waarbinnen de vocalen worden begeleid door een gitaar en een viool. De tekst van Ramey snijdt door elk muzikaal hart. There is a hole in the world where you used to be.

‘Angel Of Death’ is een nummer van Hank Williams. Het is de schitterende afsluiter van een langspeler die bulkt van de urgentie. Opvallend is dat India Ramey het nummer met groot gemak naar voren brengt, ze sluit moeiteloos aan bij de kwaliteit van Williams. In het nummer worden de juiste vragen gesteld. At the end of your days, can you really say you were good? Did you do the just and moral thing? Did you? Soms kunnen vragen van muzikanten de machthebbers hard in het gezicht raken. India Ramey is zo’n muzikante. (Independent)

Scroll To Top