My Darling Clementine, Country Darkness

Het duo Michael Weston King en zijn vrouw, zangeres Lou Dalgliesh bracht sinds 2011 onder de vrolijke groepsnaam ‘My Darling Clementine’ vier heerlijk genietbare CDs  uit met country-roots en daarnaast ook uitstapjes naar soul, gospel en blues. En – het moet gezegd –  het is een prachtige formule voor ons echtpaar. Hun laatste project is behoorlijk ambitieus en naar mijn bescheiden mening uitermate geslaagd. Sinds 2019 is gewerkt aan een bewerking van minder bekende songs uit het – min of meer – country-idioom van de supersongwriter en -performer Elvis Costello. Ik moet bekennen dat ik de muziek van de man nooit intensief heb beluisterd, ik bleef hangen in zijn punkachtige muziek uit zijn beginjaren en kwam niet verder dan de CD ‘Spike’  uit 1989. En van die CD is geen enkel nummer te vinden bij de heerlijke serie songs die deze schijf rijk is. Wel zijn er songs van ‘The Delivery Man’, ‘King Of America’, ‘National Ransom’, ‘Trust’, ‘Secret, Profane & Sugarcane’, ‘Taking Liberties’ en ‘Brutal Youth’. De 12 covers van Costello werden in eerste instantie uitgebracht op drie separate EP’s met ieder 4 songs voordat ze samenkwamen op de onderhavige CD. Er werd een dertiende song toegevoegd, geschreven door Michael en Lou, ‘Powerless’. Er is samengewerkt met de belangrijkste muzikale makker van Costello, keyboard-wizzard Steve Nieve en er is prima begeleiding op gitaar, bas, drums, accordeon en blazers. De muziek is zoals we van MDC gewend zijn, een heerlijk mengsel van country, folk, soul en pop. Hoogtepunten zijn voor mij ‘Different Finger’ met zijn vrolijke ritme, ‘I Felt The Chill Before The Winter Came’ (was ooit een duet van Loretta Lynn en Costello, een mooi country-walsje), “Stranger In The House’ (ooit een nummer dat Costello opnam met zijn band The Attractions – opgericht en geleid door Nieve).

Wat een aangename verrassing, dit wonderschone project van Weston King en zijn lieftallige platina-blonde Lou. Het wordt tijd dat ik naar de originele versies ga beluisteren, wat schreef die Costello mooie songs. (Fretsore Records)