The Kinks (een oer-Engelse band), Dick van Veelen

De markt voor biografieën, met name op het gebied van pop muziek, breidt zich constant uit. Kort geleden zag een nieuwe Nederlands-talige biografie van de oer-Engelse band The Kinks het licht. Nu ben ik van diezelfde generatie en heb deze Kinks vanaf het begin meegemaakt. Een van mijn eerste singles was Dedicated Follower Of Fashion en kan mij nog goed herinneren dat ik mijn ouders steeds opnieuw het beroemde intro liet horen, ikzelf vond het fantastisch. The Rolling Stones en The Beatles vond ik prachtig, maar dit was toch net iets anders, een beetje ruiger ook terwijl die nasale stem van Ray Davies voor een spannend contrast zorgde. Wat mijn ouders ervan vonden weet ik niet meer, maar veel begrepen zij er niet van denk ik.

Nu, vijftig jaar later, draai ik ze nog steeds af en toe en geniet van hun maatschappij-kritische teksten en de fraaie melodieuze muziek. Het klinkt zeker niet gedateerd en volgens mij is de maatschappij geen zier opgeschoten. Toen ik de aankondiging zag van de biografie vond ik dat ik die maar eens moest gaan lezen. Mijn kast staat behoorlijk vol met soortgelijke boeken, die ik ook allemaal gelezen heb, en weet zo langzamerhand dat ik eigenlijk niet zoveel wist van al die bands. Ik wist wel de namen van de bandleden, hun hits en nog een paar achtergrondverhalen, maar dat is kwartjes-kennis uit de tijd van Muziek Expres en Tuny Tunes waarin je kon lezen dat Keith Moon van honden hield en John Lennons lievelingskleur blauw was. Bij het lezen van het zeer gedetailleerde boek van Dick van Veelen heb ik, of een aha-erlebnisch, of ik kom er nu eindelijk achter hoe het echt in elkaar zat met die reis naar Amerika die niet doorging. De biografie is ingedeeld aan hand van de periodes waar The Kinks bij hun verschillende platenmaatschappijen zaten. Gevolgd door een discografie van de singles en albums, de covers en de samenkomsten van de Nederlandse Kinks fanclub. Het kloeke boek is vlot geschreven, zeer gedetailleerd met tussendoor commentaren van collega muzikanten of leuke weetjes. De vele foto’s zorgen voor sfeer, maar ook rust tijdens de golven van informatie; een goede balans dus. Of je nu een leeftijdgenoot bent van de broers Davies of je hebt deze muziek net ontdekt, het boek bedient iedereen op boeiende wijze. Bestel hem vooral bij de plaatselijke boekhandel, zij hebben ons nu nodig, meer dan die blauwe bolle man. (Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, Assen)